Knihy,  MB,  Recepty,  zdraví

Devítidenní kúra pro vaše játra

Pokud se často cítíte vyčerpaní, špatně spíte, máte pocit tlaku nebo plnosti v horní části břicha, trpíte nadýmáním, máte nadváhu a nedaří se vám zhubnout, mohly by to být příznaky ztučnění jater.

Toto onemocnění se mnohdy podceňuje, přitom játra patří k našim jedněm životně nejdůležitějším orgánům. Bez funkčních jater bychom nemohli žít. Řídí nám celý metabolismus, jsou zásobárnou živin, továrnou na hormony, tělesnou lékárnou, čističkou a recyklačním zařízením, vylučují toxiny, metabolizují a obnovují živiny a mnoho dalšího mají na starosti.

V různých kulturách se objevují přísloví spojená s některými našimi orgány. V češtině existuje například spojení, že nám „něco hnulo žlučí“ a všichni hned víme, co to znamená. V němčině nám může „přeběhnout blecha přes játra“, a tím nás rozčílí. V češtině tedy mluvíme „od srdce“, v Německu zase „od jater“. Německé přísloví říká: „Kdo si umí vylít srdce, nepřetéká žlučí.“  Starověká Čína přirovnávala játra k vojevůdci, jenž řídí životní energii (čínsky čchi) v celém organismu.

Udělejme si na začátku kvíz: JAK ZNÁTE SVÁ JÁTRA?

1 / 4

Kdo může trpět ztučněním jater?

2 / 4

Jak velká jsou játra u dospělého člověka?

3 / 4

Co mimo jiné denně vyprodukují játra?

4 / 4

Pokud máte nemocná játra, jakou bolestí se projevují?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 56%

0%

Doufáme, že jste měli všechny odpovědi správné. A pokud tedy znáte svá játra, víte jistě také, co jim nejlépe vyhovuje, což ve výsledku drží váš organismus zdravý, plný energie a potenciální dlouhověkosti. Pokud si ale uvědomujete, že asi nebude vše zcela v pořádku, možná by to vážně chtělo zauvažovat o nějaké změně ve svém životním stylu. Tato publikace nabízí devítidenní kúru, na jejímž konci vám vaše játra (tiše) poděkují.

Dr. med. Kurt Mosetter, Reiner Mosetter, Revoluční devítidenní kúra k léčbě jater, Kazda 2025

Co v knize najdete?

Program je rozdělen do tří fází s různým zaměřením: 1. až 3. den: posílení, 4. až 5. den: odlehčení, 6. až 9. den: detoxikace jater. Podrobný návod na léčebnou kúru obsahuje recepty na chutné zdravé pokrmy s nákupním seznamem a tipy pro stravování podle cirkadiánního rytmu den po dni. Pokrmy jsou chutné, s minimem sacharidů s krátkým řetězcem a vyloučením fruktózy.

Součástí kúry je také unikátní cvičení KiD, které autoři knihy vyvinuli na základě spojení nejnovějších poznatků z neurofyziologie s principy jógy a čchi kung. Tyto cviky zaměřené na aktivaci svalů a zvýšení flexibility šlach a fascií jsou velmi účinné a současně snadno zvládnutelné a zábavné. 

K dovršení procesu posílení, odlehčení a detoxikace jater přispějí tipy z kapitoly o relaxaci a mindfulness. Kniha poskytne čtenáři všechny nástroje, které potřebuje k tomu, aby svá játra dostal zpět do kondice a rovnováhy. 

***

V průběhu devítidenní kúry na vás čekají také příklady receptů, jedna ukázka níže:

Zelenina pečená v troubě s kapustou a fetou

Na 4 porce
Příprava 25 minut
Pečení 30 minut
400 g tuřínu
300 g celeru
300 g červené řepy
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
1 ½ lžičky sušeného tymiánu
1 ½ lžičky sušeného rozmarýnu
sůl, pepř
200 g růžiček brokolice
200 g hlávkové kapusty
100 g sýra feta (45 % tuku
v sušině)

Postup

1 Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem. Očistěte a oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na přibližně 2 cm velké kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno a smíchejte v míse se 4 lžícemi oleje, tymiánem, rozmarýnem, trochou soli a pepře. Přidejte zeleninu, dobře promíchejte a rozprostřete na plech. Pečeme v horké troubě (uprostřed) asi 20 minut.

2 Mezitím omyjte růžičky brokolice a rozkrájejte je na menší kousky. Kapustu rozdělte na jednotlivé listy, omyjte, osušte, vyřízněte středové košťály a listy nakrájejte na kousky. Brokolici a kapustu smíchejte v míse se 2 lžícemi oleje, trochou soli a pepře. Přidejte k zelenině na plechu, dobře rozprostřete a pečte dalších 10 minut. Dávejte pozor, aby se kapustové listy nespálily. Mezitím rozdrobte fetu.

3 Zeleninu vyjměte z trouby, polovinu rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou fetou a ihned podávejte. Zbylou zeleninu (cca 500 g) nechte vychladnout a druhý den ji použijte na polévku (viz str. 123).

VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA JEDNU PORCI

380 kcal, 13 g bílkovin, 28 g tuků, 14 g sacharidů, 8 g vlákniny

MB

This will close in 0 seconds

error: Obsah je chráněný autorskými právy