
Devítidenní kúra pro vaše játra
Pokud se často cítíte vyčerpaní, špatně spíte, máte pocit tlaku nebo plnosti v horní části břicha, trpíte nadýmáním, máte nadváhu a nedaří se vám zhubnout, mohly by to být příznaky ztučnění jater.
Toto onemocnění se mnohdy podceňuje, přitom játra patří k našim jedněm životně nejdůležitějším orgánům. Bez funkčních jater bychom nemohli žít. Řídí nám celý metabolismus, jsou zásobárnou živin, továrnou na hormony, tělesnou lékárnou, čističkou a recyklačním zařízením, vylučují toxiny, metabolizují a obnovují živiny a mnoho dalšího mají na starosti.
V různých kulturách se objevují přísloví spojená s některými našimi orgány. V češtině existuje například spojení, že nám „něco hnulo žlučí“ a všichni hned víme, co to znamená. V němčině nám může „přeběhnout blecha přes játra“, a tím nás rozčílí. V češtině tedy mluvíme „od srdce“, v Německu zase „od jater“. Německé přísloví říká: „Kdo si umí vylít srdce, nepřetéká žlučí.“ Starověká Čína přirovnávala játra k vojevůdci, jenž řídí životní energii (čínsky čchi) v celém organismu.
Doufáme, že jste měli všechny odpovědi správné. A pokud tedy znáte svá játra, víte jistě také, co jim nejlépe vyhovuje, což ve výsledku drží váš organismus zdravý, plný energie a potenciální dlouhověkosti. Pokud si ale uvědomujete, že asi nebude vše zcela v pořádku, možná by to vážně chtělo zauvažovat o nějaké změně ve svém životním stylu. Tato publikace nabízí devítidenní kúru, na jejímž konci vám vaše játra (tiše) poděkují.
Dr. med. Kurt Mosetter, Reiner Mosetter, Revoluční devítidenní kúra k léčbě jater, Kazda 2025
Co v knize najdete?
Program je rozdělen do tří fází s různým zaměřením: 1. až 3. den: posílení, 4. až 5. den: odlehčení, 6. až 9. den: detoxikace jater. Podrobný návod na léčebnou kúru obsahuje recepty na chutné zdravé pokrmy s nákupním seznamem a tipy pro stravování podle cirkadiánního rytmu den po dni. Pokrmy jsou chutné, s minimem sacharidů s krátkým řetězcem a vyloučením fruktózy.
Součástí kúry je také unikátní cvičení KiD, které autoři knihy vyvinuli na základě spojení nejnovějších poznatků z neurofyziologie s principy jógy a čchi kung. Tyto cviky zaměřené na aktivaci svalů a zvýšení flexibility šlach a fascií jsou velmi účinné a současně snadno zvládnutelné a zábavné.
K dovršení procesu posílení, odlehčení a detoxikace jater přispějí tipy z kapitoly o relaxaci a mindfulness. Kniha poskytne čtenáři všechny nástroje, které potřebuje k tomu, aby svá játra dostal zpět do kondice a rovnováhy.
***
V průběhu devítidenní kúry na vás čekají také příklady receptů, jedna ukázka níže:
Zelenina pečená v troubě s kapustou a fetou
Na 4 porce
Příprava 25 minut
Pečení 30 minut
400 g tuřínu
300 g celeru
300 g červené řepy
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
1 ½ lžičky sušeného tymiánu
1 ½ lžičky sušeného rozmarýnu
sůl, pepř
200 g růžiček brokolice
200 g hlávkové kapusty
100 g sýra feta (45 % tuku
v sušině)

Postup
1 Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem. Očistěte a oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na přibližně 2 cm velké kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno a smíchejte v míse se 4 lžícemi oleje, tymiánem, rozmarýnem, trochou soli a pepře. Přidejte zeleninu, dobře promíchejte a rozprostřete na plech. Pečeme v horké troubě (uprostřed) asi 20 minut.
2 Mezitím omyjte růžičky brokolice a rozkrájejte je na menší kousky. Kapustu rozdělte na jednotlivé listy, omyjte, osušte, vyřízněte středové košťály a listy nakrájejte na kousky. Brokolici a kapustu smíchejte v míse se 2 lžícemi oleje, trochou soli a pepře. Přidejte k zelenině na plechu, dobře rozprostřete a pečte dalších 10 minut. Dávejte pozor, aby se kapustové listy nespálily. Mezitím rozdrobte fetu.
3 Zeleninu vyjměte z trouby, polovinu rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou fetou a ihned podávejte. Zbylou zeleninu (cca 500 g) nechte vychladnout a druhý den ji použijte na polévku (viz str. 123).
VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA JEDNU PORCI
380 kcal, 13 g bílkovin, 28 g tuků, 14 g sacharidů, 8 g vlákniny
MB
