Staročeská bašta – lívance se žahourem
Víte, že ne každá ovocná omáčka je žahour? Ač se v poslední době stalo zvykem nazývat „žahour“ kdejaké rozvařené ovoce, tento název přísluší pouze omáčce borůvkové. Údajně má původ v jižních Čechách a dodnes se tam s ní můžete setkat asi nejčastěji. Pokud jste jí ještě neochutnali, vymeťte z mrazáku poslední zbytky loňských borůvek a pusťte se směle do vaření. Ve spojení s lívanci je to úplná symfonie.
Ingredience na lívance:
1/2 l plnotučného mléka (dříve se místo mléka dávala i smetana)
30 dkg hladké mouky
20 g droždí (přibližně půlka kostky)
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
nastrouhaná citrónová kůra z 1/2 citrónu
špetka soli
Mléko nebo smetanu mírně ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme všechny ostatní suroviny, důkladně rozmícháme a necháme kynout. Po vykynutí smažíme na vymazaném lívanečníku lívance.
Žahour:
1/2 kg čerstvých nebo mražených borůvek
1 lžíce másla
2 lžíce cukru
200 ml smetany
2 lžíce strouhaného perníku
1/4 lžičky skořice
nastrouhaná citrónová kůra z 1/2 citrónu
Borůvky prohřejeme se lžící másla, přidáme smetanu, cukr, citrónovou kůru a skořici a přivedeme k varu. Zahustíme strouhaným perníkem a vaříme pět až deset minut. Hotovou omáčkou přeléváme lívance.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera