Recept: citrony a bylinky v soli z knihy Nakládání a uzení
Na jednu velkou sklenici
1 lžička koriandrových semínek
1 lžička kuliček černého pepře
1 lžička semínek fenyklu
Kousek nahrubo podrcené skořicové kůry
150 g kamenné nebo mořské soli (nikoli stolní)
3 rozmačkané bobkové listy
9 citronů
2 lžíce bílého vinného octa
Nepodrcené koření a skořicovou kůru dejte do pánve na smažení a jednu minutu je hřejte, aby se uvolnila vůně. Pak je vložte do mísy se solí a rozmačkanými bobkovými listy a vše promíchejte. Citrony na 4-5 místech vertikálně nařízněte asi do půlky dužiny. Do zářezů vetřete okořeněnou sůl a pak je namačkejte do vzduchotěsné sklenice. Posypte je zbývající ochucenou solí.
Stlačte je a zalijte vinným octem a dostatečným množstvím studené vody, aby byly potopené. Uzavřete sklenici a uschovejte ji na chladném místě.
Takto připravené citrony budou k upotřebení asi za měsíc. Neotevřené vydrží několik let. Pokaždé, když je použijete, se ujistěte, že jsou citrony zalité tekutinou a že jste sklenici zase dobře zavřeli.
Ukázka z knihy:
Mohlo by vás zajímat: Recept: Marmeládový chléb s máslovým pudinkem
MB
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]