Recept: mandlový koláč s jablky
150 g másla
150 g cukru
100 g polohrubé mouky
100 g jemně mletých mandlí
300 g strouhaných jablek
4 vejce
citrónová šťáva a kůra z půlky citrónu
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička oleje
1 lžíce rumu
2 – 3 jablka a 50 g oloupaných mandlí na ozdobení
tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Jablka si předem oloupeme, nastrouháme a promícháme s citrónovou šťávou.
Změklé máslo s veškerým cukrem utřeme do pěny, postupně vmícháme žloutky a olej a vyšleháme. Po troškách přimícháme mouku s práškem do pečiva, namleté mandle a citrónovou kůru. Opatrně vmícháme sníh z bílků, nastrouhaná jablka a nakonec lžíci rumu.
Těsto přendáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, povrch uhladíme a ozdobíme plátky jablek a půlenými mandlemi.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 50 minut až hodinu.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]