Sladký recept pro báječné odpoledne: buchty podle hodné sousedky
Hledáte inspiraci na sladké pečení? Potom vyzkoušejte kynuté buchty. Makové, tvarohové nebo povidlové? Záleží jen na vašem apetitu.
Jak na to? Sklenku vlažného mléka osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít, přidáme lžíci mouky a ještě chvíli počkáme. Jakmile se vytvoří „čepička“, vlijeme kvásek do mouky, přidáme ostatní přísady a velmi důkladně vypracujeme těsto. Lze samozřejmě využít elektrický hnětač. Těsto překryjeme utěrkou a necháme na teple kynout nejméně hodinu. Znovu promícháme a necháme ještě další hodinu na teple.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně dle vlastní chuti. Buď tradiční ~ makovou, tvarohovou nebo povidlovou, anebo můžeme použít například vypeckované čerstvé švestky, případně hrubě nastrouhaná jablka.
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a válečkem z něho vytvoříme placku. Tu rozkrájíme na stejně velké čtverce. Na každý položíme lžičku připravené náplně a pevně zabalíme. Do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku naskládáme buchtičky pěkně jednu vedle druhé a dáme péci do předem vyhřáté trouby.
Zda jsou již hotové, poznáme, když do některé z prostředních buchet vpíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme olepenou těstem, pečeme dále. Hotové buchty vyklopíme na vál, oddělíme od sebe a hustě pocukrujeme. Několik dalších dnů nevstupujeme na váhu. Přejeme dobrou chuť.
Ingredience:
Citronová kůra z jednoho citrónu
Droždí
Cukr krupice 25 g
Cukr vanilkový sáček
Mléko 100 ml
Mouka polohrubá 250 g
Sůl
Tuk 20 g
Vejce 1 ks
TZ TradičníRecepty.cz, Foto/Text: J. Poláček
[pt_view id=“65599bf9q6″]