Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty
FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
- 1 vejce
- 3 lžíce octa
INGREDIENCE NA SALÁT:
- 250 g menších brambor
- ½ červené cibule
- hrst polníčku
- hrst čerstvého špenátu
- 40 g slaniny
- snítka kopru
- sůl, pepř
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- lžíce nasekaného kopru
POSTUP:
- Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
- Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
- Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
- Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
- Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
- Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
- Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
- Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
- Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
- Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
- Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
- Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.
ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU
INGREDIENCE:
- 2 menší brambory
- 6 vajec
- 6 cherry rajčátek
- ½ jarní cibulky
- 20 g slaniny
- 4 plátky sýra
- hrst baby špenátu
- sůl, pepř
POSTUP:
- Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
- V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
- Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
- Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
- Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
- Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.
TIP: podávat můžete se salátkem
DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK
INGREDIENCE:
- 600 ml 30% smetany
- 5 žloutků
- 1 lžíce škrobu
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce cukru
- borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce
POSTUP:
- 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.
- Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
- Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
- Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
- Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
- Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
- Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
- Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
- Ozdobte svým oblíbeným ovocem.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA
INGREDIENCE:
- 9 vajec
- 250 g pomazánkového másla
- 4 lžíce majonézy
- 1 jarní cibulka
- sůl, pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
- Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
- Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
- Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
- Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.
Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz
Tiskové zprávy
[pt_view id=“65599bf9q6″]