Vánoce po francouzsku – únik před minulostí, spousta vaření a … láska
Fiona Valpy, Vánoce po francouzsku, nakladatelství Baronet, 2016
Nejspíš nemůže být lepšího načasování pro VÁNOCE PO FRANCOUZSKU Fiony Valpy než právě nyní. Pokud hledáte romantiku s nádechem smutku a vánočního kouzla, usedněte do pohodlného křesla a poslechněte si příběh s tragickým začátkem a šťastným koncem, tak jak to u romantických vyprávění podobně jako u pohádek má být. Určitě byste ale neměli zapomenout na sklenku kvalitního vína, nebo si přinést něco k zakousnutí, neboť vás čeká opravdu hodně čtení o jídle.
Po hodině už jsem měla vybráno několik receptů na jídla, které jsem chtěla vyzkoušet a k nimž by suroviny byly k dostání na trzích a v místních obchodech. Přitom jsem uvažovala, jak jídla vylepšit a přizpůsobit, a dodat jim tak modernější šmrnc.
Nakonec jsem uvařila krémové purée z květáku a pokapala ho na povrchu trochou lanýžového oleje. Nahoru jsem pak položila filátka z mořského vlka a celé jídlo ozdobila několika tenounkými plátky chuťově výrazného lanýže, což vytvořilo elegantní kontrast k bílému rybímu masu. Abych pokrmu dodala barvu a rozmanitost, opekla jsem do křupava malé zlatavé placičky ze strouhaných brambor a mrkve.
Museli jsme naložit šunky, důkladně je nasolit, opepřit a přidat další koření, a pak je zabalit do plátna. Pak musely viset několik měsíců na chladném tmavém místě, než budou vhodné k podávání v podobě tenounkých plátků s letními saláty. Velké kusy, určené na pozdější pečení nebo dušení jako carbonnades, stačilo pouze zabalit a uložit do mrazícího boxu, až na ně přijde řada. … Ale nejvíce práce bylo s rozemletím všech zbylých kousků, aby se z nich mohly vyrobit paštiky, jitrnice a klobásy.
Nepodařilo se mi sehnat veškeré druhy sušeného ovoce, které recept předepisoval, ale trošku jsem si zaexperimentovala. Místo rybízu jsem použila sušené agenské švestky v naději, že obohatí směs novou chutí a nahradí tak dlouhé týdny zrání, které by byly jinak zapotřebí. Pudink už byl teď v tlakovém hrnci na sporáku a zrovna z něj začaly vycházek obláčky páry.
A apetit jako by prolínal i dalšími emocemi: „Srdce mi přitom tálo jako měkký střed čokoládového soufflé, jak jsem hleděla na profil jeho hezkého obličeje.“
Fiona Valpy má ze svého českého vydání skutečnou radost.
Možná už jste dostali chuť na něco dobrého. Na „obrovské mísy s ústřicemi a čtvrtkou citronu“ nebo „roládu, skládající se z nadýchaného piškotového těsta, smotaného a naplněného lahodným čokoládovým krémem, ozdobenou praženými oříšky“ a tomu třeba burgundské, když už jsme ve Francii?
Hlavní hrdinka zažívá těžké období. Manželství je v troskách. O co horší je prožívání jedné z nejcitlivějších ran každé ženy: ztráta toho nejdražšího. Evie se přestěhuje do malé francouzské vesničky. Poslední, na co by chtěla myslet, jsou Vánoce. Loňské vzpomínky jsou stále bolestné. Na Štědrý den se vrátila domů z nemocnice, „do domu, plného rozbitých snů“, a z její tváře byly nepřehlédnutelné „známky bolesti a žalu“. Čas léčí, ale blížící se roční výročí spíš rány rozjitřuje. Nic nefunguje, jak má. Evie odjíždí. V novém útočišti však zjistí, že není jediná, která utíká před bolestí. Pozná nové přátele a možná z jednoho přátelství vznikne i něco hlubšího.
Vánoce po francouzsku jsou knihou plnou smutku, dobrého jídla a naděje. Na jedné straně chmurné mrazivé čtení, na druhé je zde určitá lehkost a nadsázka. Jedná se o čtenářsky nenáročný citlivý příběh, který nezklame téměř žádnou romantickou duši. Evie to neměla jednoduché, naštěstí život jde dál a i když nejspíš nikdy všechny rány nepřebolí, může se přesto objevit nová naděje. Pokud tedy hledáte oddechovku, která rozumí ženské bolavé duši a kvalitnímu jídlu, pak Vánoce po francouzsku budou knížkou právě pro vás.
Fiona Valpy je autorkou Lásky po francouzsku, Navždy po francouzsku a těchto Vánoc po francouzsku. Francie, kam se podíváš! A Fiona Valpy si ji vskutku také zamilovala. Před devíti lety se sem z Anglie přestěhovala. Zanechala svou kariéru v oblasti marketingu a nyní se věnuje výuce jógy a psaní.
MB
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]