155 receptů Růženy a Andrease. Živá strava v nejchutnější podobě
Už jste taky slyšeli, že živá strava (raw food) disponuje naprosto luxusními moučníky? Dokonce i Petr Havlíček, výživový poradce, ačkoliv má k živé stravě připomínky, nakonec celou věc uzavřel tím, že jejich sladké mlsání je ovšem zcela bezkonkurenční. Jenže ať jsem hledala v tištěných kuchařkách, jak jsem hledala, nenacházela jsem kromě základních receptů nic, co by mne uchvátilo. Tato kuchařka vystupuje nad ostatními právě rozsáhlou částí o dezertech, kde se sice dokola opakují podobné postupy i ingredience, ale množství nápadů a kombinací je obrovské.
A oba autoři si tu opravdu hrají a je znát, že se živou stravou zabývají už dlouhé roky a dovádějí svá jídla k dokonalosti. Nečekejte žádné běžné pokrmy, naopak, zdá se mi, že vytáhli z raw food to nejlepší. A to jak ve sladkých dezertech, tak i v slaném pochutnání.
A být znovu maminka, labužím si!
Smoothie je součást živé stravy, kterou jsem s radostí zařadila do svého jídelníčku: možnosti ochucení i zahuštění jsou tak obrovské, že jen s rozpaky nahlížím zpět do minulosti na způsoby, jakými jsem kašičkovala se svými dětmi. Myslím si, že v raw food mohou maminky najít obrovskou inspiraci k pokrmům tak chutným a především výživným, že lze takto šmahem vařit jak pro dítě, tak pro maminku. Vlastně bychom dítěti i sobě dávali základní biologickou energii…
Autoři rozvíjí v knize velmi zajímavou teorii, která se zprvu může zdát přehnaná, ale třeba právě proto si ji zapamatujete, a jsem si jista, že časem, jak se nám bude povalovat v hlavě, jí přijdeme na kloub i na chuť.
„Když vytrhneme živý list z jeho organismu, uvolní se proud energie, podobně jako u výkřiku. Tento „výkřik“ nelze slyšet, nýbrž lze pouze vidět jako nejmenší částečku světla. Rostliny ukládají světelnou energii dlouho po utržení, energie každým dnem slábne a rostlina tak svůj život pomalu „vydechuje“. Nejmenší částečky světla udržují, např. v salátu, stále svou fotosyntézu v procesu. Světlo se však neukládá a nevyužívá pouze ve zmíněném salátu, ale také v lidských buňkách.
Když se na to podíváme pozorně, přijímáme do naší bytosti potravou především světlo, vše ostatní je proměněno a vyloučeno. Čím více světla je v potravinách nejprve přijato a potom opět vyzařováno, tím více života je v nich obsaženo, a tak je možné více tvořit, udržovat a léčit vše, co je živé! Sluneční světlo je nejdůležitější faktor našeho stravování a hraje důležitou roli pro látkovou výměnu.“
Člověk i zvířata instinktivně dávají přednost potravinám v biokvalitě. A u syrové stravy bych řekla, to platí dvojnásob. Je to jídelníček, který je silně regenerační, takže se hodí pro osoby oslabené, alergické nebo po nemoci. Unavené maminky tu najdou nápady, kterak si dodat energii a nemuset při tom sahat po stimulantech typu káva nebo čokoláda. Jsou tu základní postupy, z nichž mnohé zvládneme doma jen s obyčejným mixérem a to pro začátek úplně stačí. Syrová strava je velice chutná a i kdyby se od ní časem člověk z jakýchkoliv důvodů odklonil, stále si udrží ve svém jídelníčku alespoň vyšší podíl vitariánských jídel. Z jednoho důvodu – jsou to prostě rychlé dobroty. Příprava těch nejjednodušších jídel netrvá často ani pět minut a tak šetříme nejen nádobí a připálené hrnce, ale i čas. A hlavně energii, která se nám bude stále zvyšovat.
O autorech: Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz
Renata Petříčková
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]
