Napínavá cesta za kouskem sýra
Příběh plný chutí, vůní, napětí i životní moudrosti. Vyprávění na pomezí cestopisu, kulinářského románu a bezmála detektivky. Když hlavní hrdina poprvé uviděl kousek sýra Páramo de Guzmán, netušil, jak moc ovlivní jeho i další životní osudy. Pravidla sýrárny jsou knihou, u které dostanete chuť objevovat.
Novinář Michael po studiích redigoval články pro reklamní zpravodaj Zingermanova lahůdkářství, snil o novinářské kariéře a také o tom, jak jednou projede celý svět a jiný redaktor bude nedočkavě hltat jeho slova. O deset let později se již jako usazený žurnalista a otec rozpomenul na dávný sen vyřešit záhadu kastilského sýra, o němž četl v jedné z reportáží pro zpravodaj. Rozhodne se splnit tehdejší předsevzetí a za pomoci přítele Carlose se vydává na cestu za kouskem sýra, o kterém tak dlouho snil.
Jaké je jeho rozčarování, když složitě zjistí, že Ambrosio, výrobce onoho jedinečného sýru Páramo de Guzmán, už se sýrařstvím skončil a odmítá říci proč. Michael se však nevzdává a postupně si získává důvěru Ambrosia i jeho rodiny, aby odhalil velké tajemství skryté v hrdé kastilské vesnici za líbivými vinicemi a poklidem místních.
Pravidla sýrárny jsou druhou knihou amerického novináře a spisovatele Michaela Paternitiho. Těžko říci, co z příběhu se Michaelovi opravdu přihodilo a co si přimyslel. I kdyby nebylo pravdou ani jedno písmenko, čtenář to autorovi s chutí odpustí. Pravidla sýrárny jsou totiž tak chutným, voňavým a zábavným čtením, že po chvíli přestanete přemýšlet nad pravdou a fabulací a cele se ponoříte do rozvětveného příběhu.
Nevšední výprava do světa hrdých Kastilců, kteří trousí životní moudrost jen tak, mezi hlty vína, výlet do časů, kdy dobře se najíst a napít ještě něco znamenalo, do doby, kdy lidé tvrdě pracovali, ale uměli si rovněž užít života plnými doušky. Michael Paterniti navíc doplnil své vyprávění o celou řadu historických fakt a poznámek pod čarou, které román ještě ozvláštňují.
Zjistí nakonec Michael, jak to bylo s historií sýra a proč jej Ambrosio přestal vyrábět? A jak celá záležitost ovlivní jeho vlastní život a vztahy? Pozná, jaké to je, žít jako pravý Kastilec? To a mnohem víc prozradí román Pravidla sýrárny, který vydalo nakladatelství Jota.
Připravte se na čtení plné chutí, lásky, života, ale i nenávisti až za hrob. A především se připravte na to, že při čtení dostanete chuť na sýr, dobré víno, salám i domácí chléb. Možná vás také posedne touha odpoutat se od všednosti každodenního života a chuť vydat se na cestu stejně, jako se to stalo Michaelovi díky podivuhodnému kousku sýra, vyrobeného s láskou.
PRAVIDLA SÝRÁRNY, Michael Paterniti
Vydalo nakladatelství Jota, v roce 2015
www.jota.cz
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]