Helena Herynková,  Knihy,  Kultura,  Pro rodiče,  rodina

Fantastická pivní historie pro malé i velké

Protože předškolačka Perkelová pila pivo, potkala Pivoňku. Pohádka P jako pivo? Poučné povídání pro pětiletá princátka, pro padesátileté pivaře, prostě putování po původu piva. Nevídaně vtipná výprava za pivní pěnou nyní přichází v podobě audioknihy.

p-jako-pivo

Bláznivý úvod, řeknete si možná. Až se ale dozvíte, o čem vypráví knížka P jako pivo amerického autora Toma Robbinse, pochopíte záhy, proč autorka článku zvolila podobně hravý, zdánlivě nesmyslný úvod.

Pětiletá Grácie Perkelová má zanedlouho oslavit šesté narozeniny, připadá si velmi dospělá a ráda by dostala neonově růžový mobilní telefon. A kromě toho touží poznat záhadu. Chtěla by zjistit, co to dospělí pijí za divný nápoj, žlutý a šumivý, a proč jim tak chutná. Samozřejmě ji také zajímá, proč se ho, piva, nesmí sama napít. Její strýc Moe, filozof, který rád opisuje všechno sáhodlouhými vysvětleními, Grácii trochu do historie piva zasvětí, ale ne natolik, aby ji to uspokojilo. Strejda Moe dovolí Grácii pivo i ochutnat.

Grácii nedá pivo spát, mluví o něm se všemi a všude, dokonce i v nedělní škole, což se jí dost nevyplatí. A pak přijde trest z hůry, jak si alespoň Grácie myslí, a celý narozeninový den se pokazí. Oslava se nekoná, mobil nedostane a tatínek nepřijde domů, protože odjel se svou sekretářkou kamsi na služební cestu. Nešťastná holčička si chce napravit náladu limonádou, ale v ledničce objeví také plechovku piva. I když předtím říkala, že pivo je hořké a prostě fuj, plechovku najednou vypije. Pochopitelně se jí udělá zle a navíc se jí zjeví podivná osůbka, která není nikým jiným než pivní vílou Pivoňkou.

Pivoňka se nad Grácií smiluje a vezme ji na dobrodružnou výpravu za původem piva, aby konečně předškolačka zjistila, odkud ten podivný nápoj pochází. Co Grácie s Pivoňkou zažije, co nakonec dostane k narozeninám a jak to dopadne s celou její rodinou, to už si musíte přečíst v knížce P jako pivo.

Oldřich Kaiser
Oldřich Kaiser

Vlastně číst nemusíte, protože báječná a vtipná dětská knížka Toma Robbinse vyšla v podobě audioknihy u nakladatelství OneHotBook. Tom Robbins knížku napsal údajně na základě kresleného vtipu, podle nějž by dětská kniha o pivě byla neprodejná. Opak je pravdou. Jiskrný slovní humor, neskutečně přiléhavá přirovnání a výborná malá hrdinka jsou hlavními devizami knížky, kterou budete rozhodně chtít číst se svými dětmi či vnoučaty. P jako pivo navíc vyšla ve skvostném překladu Michaly Markové, jenž je libý dětskému uchu a dospělého pobaví i nějaký ten dospělácký žertík.

Poslechněte si UKÁZKU Z AUDIOKNIHY.

Poslouchat ji budete rovněž společně, protože ke všemu výše uvedenému se přidává bezkonkurenční interpretace knihy hercem Oldřichem Kaiserem. Kaiser je známý svým hlasovým uměním, které naplno ukazuje i v této audioknize. Hravě zvládá všechny postavy od Grácie, přes maminku, tatínka a strejdu Moea až po nezbednou pivní vílu Pivoňku. Každému dává jedinečnou intonaci a dělá tak z veselé pohádky dokonalou audioknihu. Jako již tradičně je audiokniha doplněna i doprovodnou hudbou a zvuky, tentokrát se všechny, velmi přiléhavě, týkají otevírání plechovek, syčení, šumění a jiných pivních projevů.

Vydejte se s Grácií na dobrodružnou výpravu ze starého Egypta mezi zlaté klasy ječmene a šištice chmelu, z nichž se zlatavý moc nakonec dostane do láhve, a Grácie snad konečně zjistí, jak to s pivem je a možná dostane i poučení do života.

P JAKO PIVO, Tom Robbins
Vydalo nakladatelství OneHotBook, v roce 2015
www.onehotbook.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy