Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty
Dělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i díky rozmachu dalších stravovacích směrů. Z receptů Lenky Kořínkové lze snadno do jídelníčku aplikovat cokoliv, ať už zkoušíte paleo stravu nebo třeba raw food.
Lenka o této knize říká, že je další z těch, které učí lidi jíst vášnivě a chutně, přesto netloustnout a necítit se po jídle unaveni.
Mám s těmito jídly jednu velmi zajímavou zkušenost ohledně dětí. Máte doma nejedlíka? Nebo dítko, které protivně neustále vynucuje krmení sladkostmi? Zbystřete, tohle stojí za pokus. Lenka Kořínková stvořila totiž něco, co může pomoci i těmto maminkám těchto dětí…
I když je to kniha, která se netají typickým Lenčiným rukopisem, veselostí, rozverností a hravostí. Uplatňuje jí ve svých receptech, u kterých jakobyste Lenku v jejím střapatém a rozevlátém oblečení úplně viděli poskakovat kolem sporáku a kuchyňské linky. Hravé vaření. Hravé až dětinské – pro chvíle, kdy si chcete uvolnit mozek, vrátit se do naprosté jednoduchosti a vyčistit si mozek POUZE JEDINOU A PLNĚ ZAUJATOU ČINNOSTÍ.
Dělená strava rovná žaludek, trávení a metabolismus
Pokud dělenou stravu zatím neznáte, zkuste to. Její účinek je rychlý a dobře viditelný. Nejen na hubnutí, ale i na celkový pocit v těle. I na duši. Dělená strava pracuje na principu toho, že tělo špatně tráví živočišné a rostlinné bílkoviny či škroby najednou. Takové maso s knedlíkem je pro organismus mor. A tak si tady můžeme dovolit co chceme, jídelníček se nijak neomezuje, ale všechno musíme správně rozdělit a střídat cca po jednom dni. Odlehčí se trávení a tím pádem i metabolismu.
Když jsem vařila děleně svým dětem, nebo alespoň občas nějaké jídlo, zpozorovala jsem, že celkově snědly jídla více, měly zdravější hlad a notně vymizela chuť na rafinovaný cukr a sladkosti.
Výhodou dnes již je, že existuje spousta kvalitních a chuťově nenápadných náhražek mléčných výrobků, rýžové, sojové, ovesné, mandlové mléko nebo i smetany, náhražky masa, škvarkové pomazánky. V mnohých si děti ani neuvědomí, že nemají pravé maso nebo smetanu. Jednoduchá změna a jejich tělo začne pracovat také jinak, výkonněji, lépe začne využívat živiny a nastartuje je k zdravému vývoji.
Nemusíte to dodržovat striktně, ale v obdobích, kdy se to s nimi s jídlem řítí z kopce, je dobré sáhnout po tomto jednoduchém triku. Jednoduché a účinné.
V této kuchařce najdete bezpočet receptů, od pikantního masa, variace na nejrůznější polévky až po sladkosti, které mne lákají asi nejvíce. Lenka Kořínková v receptech upozorňuje na drobná úskalí, která s sebou mohou nést různé náhražky nebo absence rafinovaného cukru a používání cukru hroznového nebo medu. Někdy se pak třeba těsto chová jinak nebo je třeba použít jiný postup při výrobě. Je jen škoda, že tu je málo obrázků, třeba by potom vaření víc bavilo i děti.
Moje Nejlepší Recepty Lenky Holas Kořínkové je báječná kniha pro maminky, která stojí za pokus a vyzkoušení u dětí, které mají s jídlem problém. Jednoduše, co člověk, to zcela jiné tělo a některým dětem nemusí vyhovovat těžké kombinování, které „normálně“ jíme. Tato změna může být občasně změnou k lepšímu a k odlehčení žaludku.
Protože styl SPLK je o veselosti a hravosti:
Milí lidé, co ještě dodat? Skvělé recepty, skvělá metoda, jak zhubnout, udržet si štíhlost i ozdravit tělo a duši… a k tomu všemu já, jak ujíždím někam pryč, za svobodou…, s tím vším věděním, co jsem v téhle knize a ve svých ostatních předala, a v barevných botách… Miluju svobodu, a S.P.L.K. je jednou z mých výbav, která k mé svobodě rozhodně patří… Protože nechci být otrokem tloušťky, únavy, pocitu stárnutí… a ani žádných tradic… na ty kašlu… Cesty, barevné boty a S.P.L.K., tak to vidím. Užijte si i tuhle knihu, pobavte se s ní… a zase někdy příště… Lenka
O autorce:
Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty je její v pořadí desátá kniha o dělené stravě, které se věnuje již více než 23 let. Narodila se 2. 3.1956 v Opavě a s hudebním vzděláním se uplatnila jako zpěvačka či komediální herečka. Po osmi letech v emigraci v Austrálii se vrátila do Čech, kde se opět pokusila o návrat na mediální scénu, ale svůj většinový čas věnuje knihám o dělené stravě a výuce angličtiny, ve které využívá svých zkušeností z pobytu v Austrálii.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz
Renata Petříčková
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]