Vaření bez lepku a přitom chutně!
Nutnost dodržovat bezlepkovou dietu – to je zcela zásadní životní zvrat, který notně zamává se všemi životními hodnotami a také především s životním stylem. Nevyhýbá se dospělým, ani dětem. V této knize naleznete nejen množství mimořádně chutných receptů z přirozeně bezlepkových surovin (často si troufám říci, že tato kniha je vysoká škola luxusního vaření), ale hlavně množství informací k této nemoci. Autorka je sama celiatička a její cesta za diagnózou byla velice kostrbatá.
Je to nemoc hodně podceňovaná a lékaři ji neberou jako nemoc první volby, a tak se mnoho celiatiků trápí poměrně dlouhou dobu, než se konečně přijde na to, že jim škodí lepek. Také se tu dozvíte, že můžete trpět i jinou formou nesnášelivosti lepku a že základní diagnostiku si můžete udělat doma. Za prvé zkušebních vysazením lepku ze stravy, nebo použitím speciálního testu, který z kapičky vaší krve zjistí přítomnost patřičných ukazatelů na celiakii.
Problém je, že spousta lidí o svém handicapu neví a sužuje se zbytečnými zdravotními problémy. Celiakie není nevinná a stojí za velkou částí rakovin tlustého střeva nebo i za zhoubnými onemocněními lymfatických cest. A pokud už o své nemoci víte, je tu další nebezpečí a sice, že lepek často obsahují potraviny, do kterých byste to neřekli. Všechny formy pšenice, žita a ječmene musí být z jídelníčku vyloučeny, ovšem… (pivo, sojová omáčka…) nebo potraviny jen lehce kontaminované lepkem. Vážné potíže, ze kterých se bolestivě zotavujeme několik dnů, může způsobit i zrníčko mouky spadlé do pokrmu celiatika.
Možná bychom chtěli tyto různé alergie na pšenici a lepek vidět jako velmi výrazný handicap, ale opak je pravdou. K bezlepkové dietě se uchylují často i lidé, kteří prostě jen chtějí žít zdravěji a nechtějí zatěžovat tělo bílkovinami z obilovin.
Ovšem pozor. Lidé tvrdí, že je jim bez lepku lépe, ale záleží na tom, jak svůj jídelníček pojmou. Bezlepkové náhražky pečiva často obsahují hodně tuku a cukru, a tak ke snížení váhy často spíš nepřispějí. Naopak, když si vezmete příklad právě z této knihy, otevře se vám nemožné: rozšířené kulinářské horizonty.
Zírala jsem s otevřenou pusou!
Kniha obsahuje přes 70 stran rad, povídání autorky o její životní cestě, užitečné tabulky a rady i pro maminky s dětmi. Jak dítěti vysvětlit bezlepkovou dietu, jak dochází ke stanovení diagnózy a co dělat, když se stane nějaký „hřích“. O tom, jak vybrat lékaře, který vám bude naslouchat i jak se poté vyrovnat s diagnózou.
Za sebe mohu říct, že nejlepší způsob, jak se s něčím takovým vyrovnat, je začít vařit podle této knihy. Nepoužívá náhražky a předražené instantní výrobky, ale pracuje s přirozeně bezlepkovými surovinami. Ovoce, zelenina, mléčné výrobky, kukuřičná mouka, rýže… jsou to úžasné variace! Od báječných kukuřičných tortil, až po výrobky vysoké školy kulinářské, jako jsou jemné pěny se šampaňským, pečená vajíčka a paprikovou marmeládou nebo co třeba kubánské fazole s avokádovým krémem?
Kdokoliv může sáhnout do této knihy a uvařit si téměř cokoliv. Pochutnáte si…
První část vám představí, jak co nejpřirozeněji přejít na bezlepkovou stravu. Vše úplně od začátku – co dělat pro stanovení správné diagnózy, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích nebo jak se bez obav najíst na večírku. Najdete zde také užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou dobře znáte a koupíte je v každém supermarketu, a tak už se nestane, že byste hladověli jen proto „že si nejste jisti“.
Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů, které můžete připravit z běžně dostupných potravin. Najdete zde nespočet jídel, která budou vyhovovat vašemu životnímu stylu, rozpočtu i chuti – od klasických vydatných pokrmů, jako je vepřové maso dušené v troubě nebo pečené fazole, až po méně tradiční novinky, jako je pilaf z quioy s pečenou kořenovou zeleninou nebo čokoládový koláč s lískovými oříšky bez mouky. Všechny tyto pochoutky a mnoho dalších se naučíte připravit bez lepku a hlavně chutně!
Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a konzultantka. V roce 2009 u ní byla diagnostikována celiakie a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla.
Olivia vystudovala Culinary Institute of America a pracovala jako osobní kuchařka. Mezi její klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixera z klubu New York Yankees nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. Olivia působí také jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants.
Olivia vede blog o vaření pro Energy Kitchen na www.energykitchen.com a také svůj vlastní blog věnovaný jednoduchým, domácím bezlepkovým receptům na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.
Renata Petříčková
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]