Skočte si na kávu… třetí zastavení
Už jste s námi zavítali do divadelních kaváren a zastavili se v pasáži u Nováků. Dnes pokračujeme v našem seriálu o zajímavých pražských kavárnách přímo v srdci Prahy, tam, kde tradice stále ještě přežila. Chuť a vůně starých dobrých časů… Místo, jehož název všichni znají… Máte rádi takové podniky? A navíc podniky, kde víte, co můžete čekat? Pokud ano, pojďte s námi k Myšákovi…
Od dob, kdy František Myšák nabízel svým zákazníkům vyhlášené dorty a zákusky, uplynulo již mnoho let. Ale to kouzelné místo, kterému nikdo neřekne jinak než „u Myšáka“, je stále tady a vy se tam můžete jít nadýchat krásného prostředí, omamných vůní domácích zmrzlinových pohárů a dortů a taky spousty tradice. Při pohledu na fotografii zakladatele firmy, Františka Myšáka, s dortem v ruce jako by se zastavil čas.
Cukrář František Myšák svou firmu založil již v roce 1904, od roku 1911 sídlila cukrárna v domě, kde sídlí i dnes. Dům, ve kterém se cukrárna a kavárna nachází, přestavěl z původního novorenesančního vzhledu do dnešní podoby architekt Josef Čapek. Se svou fasádou z červených cihel je budova překrásným příspěvkem k fenoménu pražské kubistické architektury.
Pro výrobu cukrář používal vždy jen a pouze ty nejkvalitnější suroviny, a proto byly jeho dorty a zákusky oblíbené mezi Pražany, ale také osobnostmi politického, kulturního a sportovního života. Pod jeho rukama se zrodil i dort k 80. narozeninám pro prezidenta T. G. Masaryka. A v této tradici současní kavárníci pokračují a na přípravě dle původních receptur spolupracují s nejlepšími cukráři.
Stejně tak si můžete být jisti, že tradice přetrvala v přípravě kávy. U Myšáka všem milovníkům vynikající kávy nabízeli a nabízejí vlastní kávovou směs „espresso Myšák“. Tato je míchána výhradně z kávy arabica z různých oblastí. Pražení jednotlivých druhů kávy a míchání probíhá pravidelně v prostorách cukrárny pod dohledem zkušených baristů. Směs má charakteristickou kakaovo-oříškovou vůní s pomerančovým nádechem a jistě i vás dostane svou originální chutí.
Mimo této speciality u Myšáka najdete i další výborné kávy, čaje, čokoládu a vůbec různé nápoje. Rovněž dorty a zákusky, které jsou připravovány s láskou a úctou k odkazu pana Františka.
A ti, kterým jejich babičky nebo maminky vyprávěly o báječném a kouzelném karamelovém poháru, nemusejí smutnit. Vyhlášená a proslavená dobrota je v nabídce cukrárny stále.
Historicky cenná budova, reprezentativní interiéry a vůně starých časů, kdy u Myšáka mlsali všichni, kteří něco znamenali i ti, kteří chtěli jen zažít pocit stát se výjimečným. Když jste měli štěstí, mohli jsme na dortíku potkat třeba i Oldřicha Nového, Emu Destinovou či Růženu Naskovou…
Nechte se unést zpátky do těch dob, kdy pravá šlehačka a čerstvé ovoce bývali v cukrárně obvyklými artikly a navštivte jedinečný podnik, kde tradice žije a obejme vás stejně jako příjemné prostředí, posezení, klid a pohoda.
U MYŠÁKA, kavárna a cukrárna v galerii Myšák
Vodičkova 31, Praha 1
po – pá: 9-21 hod.
so – ne: 10-21 hod.
www.mujmysak.cz
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]