Velikonoční citrónové linecké
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla nebo hery
10 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
citrónová kůra z celého citrónu
2 lžíce citrónové šťávy
marmeláda dle chuti + rum
Mouku prosejeme na vál, přidáme oba cukry, nakrájený změklý tuk, vajíčko, citrónovou kůru a šťávu a uhněteme těsto. Pracujeme rychle, těsto teplem měkne. Necháme v ledničce alespoň hodinu odležet. Těsto vyválíme na tenkou placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů jen tak dlouho, aby se okraje lehce zabarvily.
Vychladlé slepujeme marmeládou, kterou jsme rozmíchali s kapkou rumu nebo teplé vody.
Hotové můžeme jen pocukrovat moučkovým cukrem, nebo polévat citrónovou polevou a sypat barevným cukrovým zdobením.
Citrónová poleva:
Šťávu z půlky citrónu umícháme dohladka s moučkovým cukrem a kapkou teplé vody. Cukr přidáváme postupně, dokud nám nevznikne řídká kaše. Po nanesení na cukroví necháme dobře zaschnout.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]