Hrachová kaše – další recept z pokladů staročeské kuchyně
No možná to je úlet, ale já hrachovou kaši prostě miluju. Patří mezi staročeské pokrmy, na které se ale v poslední době v domácnostech trochu zapomíná. Proč? Nevím, možná že toto zdravé a vydatné jídlo „převálcovaly“ hranolky, možná se někomu zdá příprava příliš zdlouhavá, nebo složitá. V dnešním receptu vás přesvědčím, že připravit báječnou hrachovou kaši není ani nijak náročné a ani vám to nezabere moc času. Na hrachovou kaši se používá spíše hrách sušený než čerstvý a to zelený i žlutý. V našem receptu jsme použili půlený žlutý hrách, který má tu výhodu, že ho nemusíte několik hodin předem namáčet. Ba dokonce ho nemusíte namáčet vůbec, takže od začátku vaření může být kaše za 3/4 hodinky na stole. No není to skvělé? A pak už stačí ohřát kousek uzeného, klobásku nebo silnější plátek šunky, přidat kyselou okurku, nakládaný květák, nebo smaženou cibulku a máte hotový výborný oběd.
Co budete potřebovat:
1/2 kg žlutého sušeného půleného hrachu
1 cibule
3 stroužky česneku
lžíce sádla
1 – 2 lžičky soli
1 lžička majoránky
Jak na to:
Hrách přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme 30 – 40 minut, dokud není hrách zcela měkký. Vývar z hrachu slijeme do misky a uchováme na pozdější použití.
Na sádle zpěníme cibulku a česnek, přidáme hrách, trochu vývaru a rozmixujeme dohladka. Pokud je třeba, naředíme vývarem na požadovanou konzistenci. Dochutíme solí, majoránkou a chvilku povaříme.
Podáváme s uzeným, klobásou, nebo se šunkou. Další přílohy: kyselá okurka, zelí, nakládaný kyselý květák, smažená cibulka
Dobrou chuť!
Soňa Rivera
Nejnovější příspěvky na webu:
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]