Mangový koláč s kokosovým sněhem
Dnes mám pro vás recept, který jsem si přivezla od své francouzské kamarádky Juliette. Recept na úžasnou voňavou lahůdku, po které se budete doslova oblizovat – mangový koláč s kokosovým sněhem. Pravda, je trochu pracnější než „všechno smícháme a vlijeme na plech“, ale určitě stojí za vyzkoušení. A tady je:
Na těsto budete potřebovat:
200 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
3 žloutky
citrónová kůra z 1/2 citrónu
Hladkou mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek, kam nasypeme moučkový cukr a přidáme žloutky. Žloutky nejprve promícháme s cukrem, přidáme změklé máslo, citrónovou kůru a uhněteme těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 1/2 hodiny odpočívat v lednici.
Těsto rozprostřeme do koláčové formy (včetně okrajů), na něj položíme pečící papír a nasypeme fazole. Takto pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních přibližně 15 minut. Poté fazole s papírem odstraníme a dopečeme dalších 5 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
Na mangovou náplň budete potřebovat:
2 zralá manga
1/4 l pomerančového džusu
2 lžíce vanilkového pudinku
1 lžíce moučkového cukru
2 žloutky
Obě manga oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádro. Jedno mango nakrájíme na plátky a odložíme stranou pro pozdější použití. Pomerančový džus, dužninu z druhého manga, pudinkový prášek a cukr rozmixujeme dohladka a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Za občasného promíchávání necháme vychladnout. Nakonec metlou zašleháme žloutky
Na kokosový sníh budete potřebovat:
5 bílků
80 g kokosu
100 g moučkového cukru
Bílky vyšleháme do pevného sněhu, opatrně přidáme kokos a cukr a ještě trochu prošleháme.
Dokončení koláče:
Vychladlý korpus poklademe plátky manga, na to rozprostřeme mangovou náplň a na ni kokosový sníh. Dáme zapéct při 200 stupních přibližně na 10 minut, aby povrch zrůžověl. Před podáváním je lepší nechat koláč několik hodit odležet v ledničce.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera