Kultura,  Tiskové zprávy

Výstava Různosti ukáže svět pohledem studentek fotografie

Portréty, zátiší, reklamní a dokumentární fotografie… To vše a mnohem více naleznete od 5. do 25. března v kavárně FotoCafé v Muzeu fotografie a MOM v Jindřichově Hradci. Zajímavou a rozmanitou výstavu s názvem Různosti mají na svědomí studentky druhého ročníku oboru Užitá fotografie a média Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České, Český Krumlov.

 

 „V říjnu minulého roku za mnou přišly s prosbou, že by si chtěly uspořádat výstavu,“ zavzpomínala kurátorka výstavy a vyučující na oboru Užitá fotografie a média na SUPŠ sv. Anežky České, Český Krumlov Bohuslava Maříková. „Souhlasila jsem. Dohodly jsme se, že fotografie přinesou k výběru v lednu a budou si samy shánět místo, kde je vystaví.“

Už v listopadu padlo rozhodnutí, že se výstava uskuteční v kavárně FotoCafé v Muzeu fotografie v Jindřichově Hradci. „Pak přišla na řadu ta nejdůležitější práce – vybrat fotografie a vymyslet název výstavy. Výběr jsme ukončily 20. února. Název výstavy nechaly dívky na mně,“ zmínila Bohuslava Maříková, která chtěla původně výstavu pojmenovat Kontrasty, ale nakonec se rozhodla pro Různosti. „Myslím, že přesně odpovídá tomu, co dívky vystavují. Neměly jedno téma, vystavují svoje momentálně nejlepší práce a každá fotografuje něco jiného,“ vysvětlila.

Příprava výstavy je pro studentky velmi cennou zkušeností. „Samy fotografie adjustovaly a samy rozhodnou o tom, jak budou na výstavě rozmístěny, protože umístění fotografií ve výstavním prostoru je velice důležité a má velký význam pro celkové vyznění výstavy,“ řekla Bohuslava Maříková. Zároveň zmínila, že jsou studentky na dobré cestě k tomu, aby se z nich staly skutečně kvalitní fotografky.

„Když jsem si prohlížela jejich fotografie, znovu jsem si uvědomila, jak mladí lidé citlivě vnímají svět kolem sebe. A když mají ještě dar vidět věci, které ostatní nevidí, a k tomu výtvarné nadání, je to báječná kombinace,“ zmínila Bohuslava Maříková. „Když se s takovými lidmi spřátelíte, zjistíte, že jsou srdeční, otevření, přímí, někdy hubatí nebo umínění, někdy líní, ale téměř všichni jsou citliví a pravdiví. Většině z nich život ještě neukázal svoji odvrácenou tvář a svoje pocity vám dají bez zbytečných okolků najevo. Když se jim něco nelíbí, dozvíte se to okamžitě. Servítky si neberou. O tom jsem se ve škole už mockrát přesvědčila.“

 

Přijďte podpořit začínající umělkyně! Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 4. března od 17 hodin!

 

Výstava Různosti

 

Kde: Kavárna FotoCafé – Muzeum fotografie a MOM – Kostelní 20/1 – Jindřichův Hradec

Kdy: 5. – 25. března 2014 (vernisáž – 4. března od 17 hodin)

Autorky výstavy: Barbora Berková, Kristýna Dibalová, Anežka Dvořáková, Tereza Kudryová, Alžběta Landová, Nela Maredová, Klaudie Marhounová (finalistka letošního ročníku soutěže českých středních škol Photocontest), Mirka Snížková a Anna Švejstilová.

Foto: Klaudie Marhounová (černobílé), Anežka Dvořáková (barevné)

TZ Václav Votruba

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výstava Různosti ukáže svět pohledem studentek fotografie

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy