Brokolicová polévka s ovesnými vločkami
Zdravá, sytá a chutná… Výborná polévka pro sychravé zimní období. Brokolice spolu s ostatní zeleninou vám pomůže doplnit důležité vitamíny a minerály (A, C, kyselinu listovou, hořčík, draslík a železo). Ovesné vločky jsou výborným zdrojem energie a zasytí vás na delší dobu. Ve vločkách najdete rovněž řadu minerálů, zejména železo, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny A, B1, B2, D a E.
Ingredience:
1/2 kg brokolice
2 brambory
1 cibule
1 petržel
2 vrchovaté lžíce jemných ovesných vloček
1/4 l smetany
olej nebo máslo
sůl
Cibulku nakrájíme a orestujeme na oleji nebo na másle do sklovata. Zalijeme 3/4 litrem vody, přidáme oloupané a pokrájené brambory a petržel a přivedeme k varu. Když je zelenina téměř měkká, zamícháme do polévky ovesné vločky a růžičky brokolice. Vaříme, dokud brokolice nezměkne. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a již jen krátce prohřejeme. Brokolici se snažíme vařit co nejkratší dobu, dlouhým varem ztrácí barvu i řadu cenných látek.
Tip: Při servírování můžete do talíře přidat lžičku čerstvého nastrouhaného křenu.
Dobrou chuť
Soňa Rivera
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]