Kultura,  Tiskové zprávy

V areálu Kovárny VIVA se můžete vypravit po stopách dávné činnosti

V pondělí 9. prosince v 17. hodin bude slavnostně zahájena netradiční výstava uměleckých děl v prostorách průmyslové Kovárny VIVA, a.s. Její stěžejní část bude věnována prezentaci soch významného československého sochaře Rudolfa Uhra, od jehož narození letos uplynulo 100 let. K vidění budou i další zajímavé plastiky, fotografie Baťova areálu a výsledky umění mistrů kovářů. Výstava potrvá do soboty 14. prosince.

Netradiční prezentaci umění v prostorách průmyslového areálu nabídne ve dnech 10. – 14. prosince expozice nazvaná „Stopy dávné činnosti“. Část této výstavy umístěné v 74. budově v sídle společnosti Kovárna VIVA, a.s. je věnována fotografiím z Baťovského areálu. „Dokončili jsme nedávno nové prostory v sídle naší firmy určené pro vzdělání našich zaměstnanců, a tak si v nich chceme společně porovnat atmosféru dávných časů prostřednictvím fotografií Josefa SUDKA a zásluhou SOkA Zlín se současnými snímky Libora STAVJANÍKA,“ uvádí spolumajitel Kovárny VIVA, a.s. Čestmír Vančura, co všechno zde mohou návštěvníci vidět. „Ukážeme také ladně vzduchem plující plastiky od Zdeňka SMÍDA, mají také svůj rytmus, jako čas. Jsou skvělé a rádi je autorovi u nás hostíme. A volné plastiky nejlepších kovářských mistrů Karla Bureše, Jiřího Baťi a Mariána Volentiéra nám v expozici zůstaly ještě ze dne řemesel.“

Hlavní část výstavy ovšem budou tvořit plastiky významného slovenského sochaře Rudolfa Uhra, který je dnes označován za zakladatele moderního slovenského sochařství. Z jeho rozsáhlé tvorby známé po celém světě vytvořil jeho syn Michal Uher výběr děl právě u příležitosti významného 100. výročí narození. „Návštěvníci zde budou mít možnost shlédnout prostřednictvím asi 20 skulptur průřez otcovou uměleckou tvorbou z let 1943 až 1986,“ uvádí malíř a architekt Michal Uher. „Poprvé zde budou vystaveny i 3 monumentální plastiky, vytvořené podle předlohy otcových děl. Tato díla vznikla právě díky Kovárně VIVA, v jejichž venkovních prostorách budou umístěny. V roce 2014 pak budou k vidění na promenádě bratislavské galerie Danubiana,“ doplňuje pan Uher, který v prostorách průmyslové kovárny bude vystavovat také svá díla.

Laskavostí Michala Uhra máme ojedinělou příležitost získat, alespoň na krátkou dobu,  reprezentativní výběr z díla nevšední osobnosti s nevšedním osudem, Rudolfa UHRA. Umělce s intuitivním talentem, který ve svém díle udělal, co si vysnil. A do dřeva, hlíny a kamene nám o tom napsal svoji zprávu,“ doplňuje Čestmír Vančura.

Výstava „Stopy dávné činnosti“ je přístupná veřejnosti denně od 10. – 14. prosince v době od 14. do 18. hodin (v sobotu 14.12. od 9. do 15. hodiny).

Kovárna VIVA, kromě této expozice spolupořádá i poslední výstavu ke 100. výročí Rudolfa Uhera, která se uskuteční od 19.12. v prostorách prestižní bratislavské galerie Nedbalka. Výstava s názvem Hlavy bude obsahovat část děl ze zlínské expozice, ale i další díla z umělcovy tvorby s tímto motivem. K vidění zde budou do konce měsíce ledna 2014.

Kdo byl Rudolf Uher?

Rudolf Uher pocházel ze slovenské Lubiny, kde se v roce 1913 narodil jako jedno ze 13 dětí v chudé, rolnické rodině. Z prostého pasáčka se jako zázrakem stal učitelem a ve 30 letech se rozhodl stát sochařem. Vytvořil řadu děl, která vystavoval po celém světě. Jeho sochy reprezentovaly Československo např. na výstavách Expo v Osace nebo Montralu a na Bienale v Benátkách v roce 1966. Na začátku 80. let byl pronásledován komunistickým režimem. V roce 1973 částečně ochrnul a k práci po zbytek svého života používal pouze levou ruku. Zemřel v Bratislavě v roce 1987.

Dnes je Rudolf Uher považován za jednoho nejvýraznějších osobností československého sochařství a zakladatele moderního sochařství na Slovensku.

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem V areálu Kovárny VIVA se můžete vypravit po stopách dávné činnosti

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy