Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem přilákaly 2000 návštěvníků
První obnovené Slavnosti brambor vzbudily nečekaný zájem. Farmou EDEN v Bystřici nad Pernštejnem proudily celý víkend davy nadšenců. Areálem se linuly vůně bramborových specialit vařených, smažených i pečených.
Poklepáním základního kamene EDEN Centra zelených vědomostí byly v sobotu zahájeny Slavnosti brambor. Již za rok se totiž pro veřejnost otevře Farma EDEN ve zcela nové podobě. „Věříme, že stavba centra přivede do regionu turisty z celé Evropy a podpoří místní ekonomiku a ekologické zemědělství,“ uvedl hlavní organizátor akce Pavel Pichler. Projekt budoucího ekologického zábavního parku s vlastní farmou, pivovarem nebo futuristickou ekopyramidou zaujal návštěvníky svoji rozmanitostí.
Bystřice oslavila brambory ve velkém. Organizátoři jsou s úspěchem akce velmi spokojeni. „Přes půl tuny brambor se projedlo jen v podobě pokrmů připravených z 12 různých odrůd brambor. Lidé si zakoupili 8 tun brambor a pochutnali si na 500 litrech poctivé bramboračky,“ vyčíslil úspěchy Pichler. V nabídce festivalové restaurace byly jak tradiční bramborové recepty, tak i netradiční bramborová bublanina nebo tatarák z brambor. Také se ve velkém soutěžilo. Síly s maxijedlíkem si poměřilo síly hned několik odvážlivců. „Na čas museli sníst téměř kilo brambor. Překvapivě se vítězem s rekordním časem těsně nad 30 vteřin stal místní jedlík Kamil,“ doplnil pobaveně Pichler.
Víkendový program se také nesl ve znamení kuchařské show šéfkuchaře z brněnské restaurace Sunset Petra Vramby. „Milovníci brambor mohli nahlédnout pod pokličku příprav neobvyklých pokrmů a ochutnat sladké bramborové lívance vošouchle, knedlíky bosáky nebo placičku s tajemným názvem Hlupec neboli Trepek. Vramba poradil, jak správně brambory vybírat, připravovat nebo gratinovat,“ uvedl Pichler. Odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova brodu představili zajímavosti ze světa pěstování brambor, ukázali netradiční červeně žíhané a modrofialové odrůdy a poradily nejednomu bramborovému nadšenci. Na odbyt šly i tradiční keramické a řemeslné výrobky.
Organizátoři slavností mysleli i na nejmenší návštěvníky. Děti si oblíbily malování s Panem Bramborou, tvorbu bramborových postaviček a hlavně projížďku na koňském povozu. Milovníci čtyřkolových vozů provětrali místní těžkou techniku a projeli se na kombajnu a traktoru. K dobrému zažití a poslechu hráli talentovaní studenti a učitelé bystřické základní umělecké školy.
Slavnosti se konaly ve spolupráci s městem Bystřice nad Pernštejnem, místní VOŠ a SOŠ zemědělsko-technickou a sdružením ECEAT, které se zabývá ekologickou turistikou. Hlavním organizátorem akce bylo Centrum EDEN. Více informací naleznete na www.slavnostibrambor.cz
TZ, foto: Centrum Eden
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]