Glosy

Pomozte dětem z Bangladéše k lepší budoucnosti. Stačí k tomu tak málo!

 

V chudinských čtvrtích Bangladéše, slumech, denně tisíce dětí prožívají to, co si leckdo z nás jen sotva dokáže představit. Musejí pracovat, žijí v příbytcích sestavených ze všemožného materiálu a k jídlu mnohdy nedostanou víc než misku rýže. Spousta z nich sní o tom, že bude chodit do školy a jednou se tak třeba dostane k vysněnému povolání. Splnit jejich sny se snaží organizace ADRA, která jim díky penězům od dárců otevírá cestu ke vzdělání.

Slumy jsou chudinské čtvrti. 90 % jejich obyvatel žije v chudobě – jejich měsíční příjem činí v přepočtu 700-1500 Kč. Svá obydlí si staví ze všeho, co je po ruce, takže životní a hygienické podmínky jsou zde velmi špatné. Ze 4 milionů obyvatel slumů ve Dháce jsou polovina děti.

V dháckých slumech je počet škol v porovnání s počtem dětí velmi nízký – jen ve čtvrtině slumů funguje státní škola. Okolo 2,4 miliónů dětí z bangladéšských slumů ve věku 6-10 let nemá vůbec přístup k základnímu vzdělání.

Devítiletý Sajib žije s babičkou ve slumu Čalantika v hlavním městě Dháce. Jejich životní podmínky jsou velmi špatné – žijí v příbytku z bambusu a plechu, a aby se uživili, musí oba pracovat. Babička je pomocnicí v domácnosti a Sajib na ulici sbírá recyklovatelný materiál a prodává ho. Jeho život se od životů tisíce dalších dětí z chudinských čtvrtí liší jen  málo. Otec rodinu opustil a matka se s dvěma Sajibovými sourozenci odstěhovala k příbuzným na vesnici. Sajib zůstal, aby byl po ruce babičce. Takto žije s příbuznými (nebo sousedy) spousta dětí, například proto, že jejich rodiče celé dny pracují.

Donedávna se chlapci ani nesnilo, že by mohl chodit do školy. Když ale v srpnu organizace ADRA nedaleko slumu otevřela centrum Čalantika, Sajib byl jedním z 50 dětí, jimž se naskytla možnost získat základní vzdělání. Stal se z něj nadšený žák, který si možnosti učit se velmi váží a denně dochází do školy. Učí se číst, psát, počítat, dostává se mu kvalitní stravy a lékařské péče.

Dětem ADRA pomáhá v rámci programu BanglaKids

Na programu BanglaKids spolupracuje nevládní organizace ADRA Česká republika s organizací ADRA Bangladéš, která již 10 let podporuje chudé bangladéšské děti ve čtyřech slumových centrech v Dháce,  Mymensinghu a Khulně. Společně provozují slumová centra, která pomáhají zlepšit životní podmínky zdejších dětí. Od roku 1999 pomohla ADRA ke vzdělání 5000 dětem a mladým lidem v Bangladéši a nabídla jim tak šanci na lepší budoucnost.

 

Slumové centrum Čalantika vzniklo v rámci programu BanglaKids, rozvojového projektu organizace ADRA v Bangladéši. Díky němu se konkrétním dětem z chudinských čtvrtí dostává podpory ve vzdělávání. To zde stále ještě není samozřejmostí – ze 40 % lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby, umí číst a psát jen něco málo přes polovinu dospělých.

Slumové centrum nemá pouze vzdělávací, ale i sociální funkci. Děti se tu kromě základů gramotnosti učí i hygieně, dozvídají se více o svých právech a podobně. Centrum navíc funguje pro celé rodiny.

„Pracujeme s dětmi i s jejich rodiči. Rodičům dětí centrum poskytuje např. vzdělávací kurzy na témata hygieny, gramotnosti, prevence nemocí a výživy. Děti se budou rok učit v naší škole, seznámí se s pravidelným školním režimem i se základy hygieny. Pracovníci centra poté pomohou rodině s přestupem dítěte do státní školy a dítě i rodinu budou v docházce do školy nadále podporovat a motivovat je. Centrum je navíc otevřeno celý den a děti se tu mohou zapojit do různých volnočasových aktivit, získají tu potřebné zázemí, které se jim v chudinském slumu často nedostává,“ říká Jarmila Szkutová, koordinátorka programu BanglaKids.

Pomoct můžete i vy!

Projekt na pomoc zdejším dětem a jejich rodičům a opatrovatelům by však nemohl být realizován bez pomoci dárců. „Z peněz od jednotlivců i firem ADRA hradí školní pomůcky, jídlo a lékařské ošetření dětem, platy učitelů i vzdělávací kurzy pro dospělé,“ vysvětluje Jarmila Szkutová.

Pomoci může opravdu každý, ať už přispěje jednorázově, nebo bude projekt podporovat dlouhodobě. Pro jeho udržitelnost a další rozvoj je důležitá dlouhodobá podpora, např. pravidelná platba na účet BanglaKids: 4159 4159/0300, vs: 131, nebo přes online platební bránu (viz ZDE).

Ti, kdo si nemohou dovolit dlouhodobou finanční podporu, mohou zaslat i jednorázový dar. Velký význam má i menší částka – například za 100 Kč ADRA pořídí školní pomůcky pro jedno dítě na čtyři měsíce, za 330 Kč zajistí kvalitní jídlo pro dvě děti na jeden měsíc, nebo z 500 Kč pokryje náklady spojené s užíváním slumového centra pro jedno dítě na jeden měsíc.

„Věříme, že investice do vzdělávání dětí je jednou z nejlepších cest, jak v zemi zmírnit chudobu, a podporovaným dětem dát možnost být znovu dětmi,“ dodává Jarmila Szkutová.

Více informací naleznete zde.

 

Anna Burdová

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pomozte dětem z Bangladéše k lepší budoucnosti. Stačí k tomu tak málo!

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy