Osvěžující letní recepty s mlékem a mléčnými výrobky
[wpcol_1half id=““ class=““ style=““]
Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.
V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli bychom se ale do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.
„Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.“
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.
„Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.“
Přednosti mléka a mléčných výrobků:
- Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
- Zlepšují funkci štítné žlázy
- Prevence osteoporózy
- Zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
- Nezbytné pro správný vývoj kostry
- Podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
- Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
- Součástí redukčního programu
„Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto,“ dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.
Můžete se inspirovat recepty na:
- Koktejly
- Zmrzlinu
- Dezerty
- Dresinky
- Lehké pomazánky
- Grilovací omáčky
Koktejl z kiwi
Ingredience:
3 kiwi
0,3 lmléka,
100 gbílého jogurtu,
1 vanilinový cukr
limetka
Postup:
- Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem.
- Podáváme vychlazené. Ozdobíme limetkou.
Malinové osvěžení (pro 3 osoby)
Ingredience:
200 gmalin
0,4 lmléka
1 lžíce cukru
2 kopečky vanilkové zmrzliny
Lístky meduňky nebo máty na ozdobu
Maliny na ozdobu
Postup:
- Maliny omyjeme a mixujeme společně s mlékem a cukrem (cca minutu).
- Přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme.
- Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených malin.
Meruňková pochoutka s ovesnými vločkami (pro 3 osoby)
Ingredience:
4-5 zralých meruněk
0,4 lmléka
1 lžíce medu
ovesné vločky
Postup:
- Meruňky odpeckujeme a rozčtvrtíme.
- Do mixéru nalijeme mléko, přidáme meruňky a med. Mixujeme minutu.
- Podáváme ve vychlazených sklenicích.
- Navrch osypeme ovesnými vločkami.
Tip: Pro zvýšení obsahu vlákniny můžeme vločky nasekat v mixéru a přimíchat je do koktejlu.
[/wpcol_1half] [wpcol_1half_end id=““ class=““ style=““]
Broskvová pochoutka (pro 3 osoby)
Ingredience:
2 broskve
0,4 lmléka
1 lžíce medu
Postup:
1. Broskve oloupeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme.
2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme broskve a med. Mixujeme minutu.
3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.
Čokoládovo-ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy
Ingredience:
1 kelímek čokoládového jogurtu
1 lžíce nasekaných ořechů
¼ šálku polotučného mléka
1 banán
3 kostky ledu
Na ozdobu:
Kostičky hořké čokolády
Vlašské ořechy
Postup:
- Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence.
- Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.
Koktejl s citrónovou šťávou
Ingredience:
1 citron
1 limeta
0,3 lmléka
100 gbílého jogurtu
1 vanilinový cukr
Postup:
- Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
- Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
- Podáváme ve skleničkách.
Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.
Mléčný koktejl s jablkem a celerem
Ingredience:
1/4 l mléka
50 gřapíkatého celeru
menší jablko
sůl nebo cukr
Na ozdobu:
řapíkatý celer
Postup:
- Celer očistíme a nakrájíme na kousky.
- Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kousky.
- Vše vložíme do mixéru, přilijeme vychlazené mléko a asi minutu šleháme.
- Podle chuti buď osolíme nebo osladíme.
Zdroj: TZ a PRiori[/wpcol_1half_end]
[pt_view id=“65599bf9q6″]