Recept: Špenátový koláč z listového těsta
Můj pětiletý syn tento koláč miluje, manžel si ho dává studený k snídani a naši přátelé ho vždy rádi uvítají jako pohoštění na zahradě za letního večera. A jeho výhody? Je výborný, dá se jíst teplý i studený, zvládne ho i začátečník a hlavně – jeho přípravou nestrávíte u plotny půl dne.
Ingredience:
400 g listového těsta
400 g mražených sekaných špenátových listů
150 g kysané smetany (1 kelímek)
150 g balkánského sýra
2 vejce + 1 na potření
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
olej
sezamová semínka
tuk na vymazání formy
Postup:
Nejprve si připravíme špenátovou náplň. Nakrájíme cibuli, můžete klidně jen na proužky nebo na jemné kostičky, jak to máte rádi, a osmahneme ji na oleji. Přidáme špenát, který jsme předem nechali trochu povolit, osolíme (1 až 2 lžičky), ochutíme rozdrceným česnekem a vaříme, dokud se nevydusí šťáva. Špenát necháme vychladnout, vmícháme do něj kysanou smetanu, dvě vajíčka a rozdrobený sýr.
Těsto rozdělíme na dvě části – větší vyválíme a vyložíme dno i okraje vymazané koláčové formy. Plát na několika místech propícháme vidličkou a rozprostřeme na něj špenátovou náplň. Ze zbylého těsta vyválíme menší placku, kterou použijeme jako pokličku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a pečeme na 200 stupňů (po deseti minutách můžeme snížit na 180) asi 30 minut.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera
[pt_view id=“65599bf9q6″]