Oblíbené recepty pro děti k jejich svátku
Mezinárodní den dětí se slaví již 63 let. Svým věkem dávno tomu již, co vykročil z dětských bačkurek, ale na rozdíl od Mezinárodního dne žen na tento svátek jsme vůbec nezanevřeli a slavíme ho se vší parádou. Děti si už v pátek mnohde učení ve školních lavicích moc neužily: vyjížděly na různé výlety a divadelní představení. A o víkendu se to teprve rozjede. Na naše ratolesti čeká spousta atrakcí, sportovních aktivit a zábavy, které se nemohou snad nikdy do sytosti nabažit. A po tom všem skotačení jim pořádně vyhládne. Taky doma stále dokolečka slyšíte: „Mami, já mám hlad!“ Někdy mám pocit, že se někde zasekla gramofonová deska a ty jejich bříška musí být bezedná.
Tak jim k tomuto speciálnímu dni můžete připravit něco, co potěší jejich chuťové pohárky, nakrmí bříška a bude i lahodit oku. Zkuste šneky z listového těsta, borůvkové muffiny a k tomu americkou limonádu.
listové těsto (nejlépe již rozválený plát)
kečup
jarní cibulka
šunka
eidam
Rozválené listové těsto pomažeme kečupem, posypeme nasekanou jarní cibulkou, rovnoměrně poklademe plátky šunky a hustě posypeme nastrouhaným eidamem. Zavineme do pevného válečku, který necháme vychladit a nakrájíme na centimetr tlustá kolečka. Šneky narovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 200 stupních dozlatova.
1 hrnek hladké pšeničné mouky
1/2 hrnku celozrnné žitné mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
3/4 hrnku cuku
1 vanilkový cukr
2 vejce
1/2 hrnku mléka
5 lžic oleje
5 lžic rozpuštěného másla
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
2 – 3 hrsti borůvek (můžou být i mražené)
Nejprve smícháme všechny sypké suroviny, postupně přidáme vejce, mléko a tuk, nakonec vmícháme borůvky. Těsto rozdělíme do formiček a pečeme při 180 stupních přibližně 20 minut.
Vychladlé polijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a zdobíme lentilkami.
oblíbené ovoce (čerstvé nebo kompotované)
jahodový sirup
pomerančový džus
vychlazená jemně perlivá voda
Na dno vysoké sklenice dáme kousky ovoce (např. broskev, jahody, ananas…), zalijeme lžící jahodového sirupu, opatrně přiléváme 1 dcl pomerančového džusu, aby se nepromíchal se sirupem. Nakonec přidáme 1 dcl perlivé vody. Podáváme s brčkem a dlouhou lžičkou.
Soňa Rivera
[srp srp_number_post_option=’8′ srp_filter_cat_option=’5689′ srp_thumbnail_wdg_width=’80‘ srp_thumbnail_wdg_height=’80‘ srp_wdg_excerpt_length=’0′ srp_post_date_option=’no‘]
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words‘]