Recept: Normandský koláč s whisky.
Helena Rytířová, Kuchařka pro tebe. Báječné recepty krok za krokem. Nakladatelství Fragment.
140 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
5 vajec
140 g cukru krupice
140 g másla
500 g jablek
1 lžička skořice
100 ml whisky
Jablka oloupej, nakrájej na čtvrtky a vykrájej z nich jádřince. Pak je rozkrájej na kostičky asi 1,5 cm velké. Posyp je skořicí a zakápni citronovou šťávou.
Troubu rozehřej na 160 stupňů Celsia.
Na mírném ohni rozpusť máslo a nech zchladnout.
V míse promíchej mouku s práškem do pečiva a přisyp cukr. Vejce rozmíchej v hrnečku a přidej do mísy. Míchej a přidávej máslo, až ti vznikne hladké těsto.
Přidej nakrájená jablka a whisky. Promíchej a nalij do kulaté koláčové formy, vymazané máslem.
Koláč budeš péct asi 30 minut, až začne na povrchu růžovět. Před podáváním ho pocukruj moučkovým cukrem.
Z téže knihy pochází: Recept: řecký koláč z lístkového těsta a špenátu.
Margotové řezy
Masové lasagne
Panenky v bramboráku
Polévka s citátovými nudlemi
Quakamolle
Ratatouille
Salát z pomela
Sněhová pusinka
Špagety s olivami
Tarator
Vánoční kopeček
Višňová polévka
Žloutkové věnečky
A mnoho dalších receptů.