Glosy

Angličanům se stýká po jelítkách a dalších tradičních dobrotách.

Foto: zdroj thomsonofthornton.co.uk

Britové už téměř pozapomněli, jak chutná tradiční jelítko. Ze supermarketů postupně vymizelo a málokdo má známého řezníka. Ale všechno se nejspíš brzy změní.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Malí řezníci do jelit používají čerstvou krev. To bohužel nelze ve velkovýrobě. Porážka zvířat se totiž provádí zvlášť ve velkých jatkách. Kvůli logistickým problémům a hygienickým zákonům (čerstvá krev se rychle kazí) nelze použít při výrobě jelit tuto základní surovinu. A proto velkovýrobci používají sušenou krev v prášku.

Jenže to není ono. Chuťově to vůbec nepřipomíná tradici. Je to taková náhražka. Starším zůstala jen vzpomínka, mladí lidé možná ani netuší, jak má jelítko správně chutnat.

Mezi lidmi ve Velké Británii roste zájem o tradiční jídla. Důsledkem toho v posledních letech vznikly specializované obchůdky a trhy. Nabízí nejen jelítka, ale také další regionální britská jídla.

I když jim občas pod nohy hází klacky Evropská unie s ochrannými známkami. Některé potraviny se totiž v různých obměnách vyráběly po celé Evropě, ale jen jeden typ získal ochrannou známku.

Tak zvané „zapomenuté“ potraviny se vracejí do stánků před obchodní řetězce. Mezi oblíbené britské regionální potraviny patří například cumberlandský rumovo ovocný koláč, goosnarghenské koláče a pečivo (například kmínový dort), syrovátkové máslo, jorkšírský Parkin apod.

Udělejte si doma klasický britský jorkšírksý Parkin (originál recept zde):

Zdroj: blogspot.com

350g ovesných vloček
175 g mouky s kypřícím práškem
2 lžíce mletého zázvoru
175 g měkkého hnědého cukru
175 g másla 250 g zlatého sirupu
50 g melasy
2 vejce
110 ml mléka

Předehřejte si troubu na 150 stupňů a připravte si pekáč (na dno doporučují dát pečící papír). Smíchejte ovesné vločky, mouku, zázvor. Pak rozpusťte cukr, máslo, sirup. Roztavenou směs nalijte do mísy s vločkami. Pečte 45 minut dozlatova, ale tak, aby Parkin byl navrchu měkký a lepkavý. Po té snižte teplotu na 130 stupňů a pečte dalších 30 minut, dokud nebude na dotek Parkin pevný.

Až Parkin vychladne, zabalte jej do strečové fólie a nechte v lednici zrát tři až pět dní.

Výroba klasických potravin ve Velké Británii je v ohrožení z několika důvodů. Lidé, kteří uměli dělat ty nejúžasnější recepty, už zestárli, umírají a nemají své nástupce. Móda po jiných levných (instantních či nezdravých) potravinách je odsunula z trhu. Jakmile klesla poptávka, drobní zemědělci, cukráři, pekaři a hospodáři začali  krachovat.

Ale dnes jsou Britové již přesyceni „stejným“ jídlem ze supermarketů. A chtějí se vrátit k tradičnímu jídlu.

Je to na jednu stranu zvláštní paradox. Po staletí lidé vymýšleli a tvořili různé recepty, vzniklo tak nespočet originálních jídel. A s příchodem sítí supermarketů, v nichž rozhodují zisky, se sortiment musel zúžit na ten pro zákazníky „nejatraktivnější“ a zároveň pro výrobce nejlevnější. Díky unifikaci, která se rozšířila po celé Evropě a Spojených státech a vlastně svým způsobem se zavádí ve zbytku světa, ztrácíme spoustu hodnot.

Přesto stále je velký rozdíl mezi například maloměstským supermarketem v Čechách, v Německu či ve Velké Británii, z nichž nejužší sortiment z výše jmenovaných je právě nabízený v naší domovině.

Podobný trend návratu k tradici se již před pár měsíci nastartoval také v Čechách. Do restaurací se vrátily klasické svíčkové, domácí ovocné knedlíky a spousta dalších „babiččiných“ dobrot. Stále však je ještě hodně v mnohém co dohánět. Málokterá mladá žena dnes umí uvařit domácí knedlík, poradit si s porcováním masa nebo upéct kynuté buchty. Nemáme na vyvařování a pečení tolik času. Mnoho lidí setrvává v zaměstnání až do večera a k tomu musí zajistit i požadavky rodiny, kroužky a úkoly pro děti a měli by si vyšetřit také čas, kdy vyrazit za kulturou. Není divu, že lákadlo rychlých občerstvení či instantních jídel ještě nebylo převálcováno tradiční kuchyní.

I když ta potěší nejen prázdný žaludek, ale také mysl. Chuťové buňky si to pořádně užijí a na poctivou svíčkovou či domácí sekanou se nezapomíná.

Mimochodem, copak jste měli dnes k obědu?

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy