Glosy

Rodiče kritizují punkerku Barbie s tetováním

Nejnovější Barbie z limitované série za 50 dolarů je již vyprodaná.

Edice byla vydána 13. října (kód produktu TZ939) a zajišťuje, že po celém světě nebude vyrobeno více než 7400 kusů. Nová Tokidoki Barbie panenka je „vždy připravena na špičkovou módu!“ Uvádí stránky. Barbie se objevila v růžové minisukni, v leopardích legínách a v černém topu, na němž je parafrázovaná pirátská vlajka: místo lebky srdce a pod ním zkřížené kosti. Vyjma dalších náramků, pásku, třpytivých stříbrných bot děti a hlavně rozzlobené rodiče zaujala ještě na růžovo obarvená hlava a tetování po ruce, krku a dekoltu.

Pink Barbie působí dojmem „zlobivé“ holčičky a vzpurné punkery.
Tento vzorek Barbie patří ke sběratelským kouskům, snoubí se v ní italská a japonská inspirace.

Na jednu stranu – konečně změna. Hodná blonďatá Barbie se konečně příčí trendům škatulkování a brojí proti kultu dokonalosti; byť ještě její idealizovaná postava má stále daleko ke skutečné vzpouře a společenské rebelii.

Nicméně mnozí rodiče jsou rozzlobeni. Výrobek není určený pouze pro sběratelské účely, ale i pro děti. Někteří rodiče namítají, že vyzvedávat u dětí tetování jako „cool“ věc, není dobré. „Je to špatné, špatné, špatné.“ Píše podle dailymailu jeden rodič. „Mattel, proč ještě nevložíte cigaretu a láhev piva do její ruky….“

Jiný rodič také dodává: „Myslím, že je to hrozné, a vysílá to špatný signál pro mladé lidi. V žádném případě by nemělo být uctíváno tetování.“ Rodič upozorňuje, že si musíme uvědomit, že tetování je celoživotní cejch, který však bledne a vzhledem ke stárnutí, kdy se uvolňuje a svěšuje kůže, je pak jeho tvar ošklivě deformovaný.

A rodiče ještě dodávají – to je společníkem Barbie kaktus?

Mattel už by podrobován kvůli kritice tetování nejednou. V roce 1999 byl nucen stáhnut svou Butterfly barbie díky mnoha stížnostem rodičů. Podobně o deset let později v roce 2009 zase zmizela z regálů Totally Stylin Barbie.

Ne však každý zavrhuje nový vzhled růžovlasé panenky. Najdou se i obdivovatelé. To by jinak nebyla kolekce již vyprodaná.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy