Eidam – nejoblíbenější český sýr pod lupou
Když se řekne slovo „sýr“, většinou si hned vybavíte „eidam“. Eidam pochází z holandského městečka Edam. “I” navíc se převzalo díky výslovnosti z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně jako Nizozemci, vyslovujte ho tedy „ejdam“ (nikoliv „ajdam“).
Jeho kořeny spadají až do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Eidam se řadí mezi polotvrdé sýry.
Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Obsah tuku v sušině je možné vypočítat podle jednoduchého vzorce (t. v suš. = tuk/sušina x 100 %). Zajímavá je souvislost mezi obsahem tuku a vápníku. Čím je v eidamu nižší obsah tuku, tím je vyšší obsah bílkovin a také vápníku – viz tabulka. Zdroj dat z databáze ÚZEI, řádek „Sýr Eidam“
Uzený eidam – opravdu se vždycky udí?
Uzený eidam má okrově zabarvený povrch a na řezu zůstává sýrově žlutý. Na našem trhu patří k tradičním druhům přírodních sýrů. Někteří výrobci ho přírodně udí na bukových štěpkách. Jiní klasický způsob uzení nahrazují máčením sýrů v tzv. tekutém kouři anebo přidávají do sýrů kouřové aroma.
V posledních letech se v obchodech objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je některá z mléčných složek nahrazena jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky. Proto sledujte etikety se složením. Rostlinné alternativy k eidamu a obecně k sýrům nesmí mít ve svém názvu slovo „sýr“ nebo „sýrový“. Tyto analogy mívají označení například lidový smažák, směs na pizzu, eidam alternative apod. Jejich základem tedy není mléko.
Kde všude využít eidam? Inspirujte se lahodnými recepty
Jaký recept se vám vybaví, když se řekne „eidam“? Určitě starý dobrý „smažák“. Byla by ale velká škoda nevyužít tento chutný sýr i v dalších typech pokrmů. Jen je třeba si uvědomit, kdy je lepší preferovat tučnější variantu a kdy se hodí eidam s nižším obsahem tuku. Co byste ale rozhodně neměli podcenit, je jeho výběr. U pultu můžete sledovat jeho barvu. Eidam by měl mít smetanově až sýrově žlutou barvu, která by měla být stejnoměrná po celém řezu. Jedině v tomto případě je sýr dostatečně vyzrálý. Pokud si kupujete sýr, sledujte značky kvality potravin, které zaručují jeho přednosti. Jedná se např. o Klasu, Regionální potravinu, „biozebru“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo třeba Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).
KRÉMOVÁ ČESNEČKA SE SÝROVÝM CHIPSEM
Na česnečku existuje nepřeberné množství receptů od její klasické „kocovinové“ verze až po hutnou smetanovou. V následujícím receptu bude česnečka povýšena na slavnostní nedělní oběd, a to nejen díky lahodné krémové konzistenci, ale i úžasným sýrovým chipsům.
Ingredience (na 4 porce):
- 20 g másla
- 1 cibule
- 6 větších stroužků česneku
- 2 větší brambory
- 600 ml vývaru
- 200 ml smetany
- sůl, pepř
- 200 g eidamu
Postup:
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Oloupejte stroužky česneku a rozbijte je nožem.
- V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku.
- Přidejte 5 stroužků česneku a ještě 2 minuty pomalu opékejte.
- Vše zalijte vývarem a přiveďte k varu. Do polévky přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky. Poté vše osolte a opepřete podle vlastní chuti.
- Až brambory změknou, polévku rozmixujte. Přidejte smetanu a rozdrcený zbývající stroužek česneku.
- Polévku znovu přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
- Připravte si sýrové chipsy. Nastrouhejte eidam a na plech vyložený pečícím papírem z eidamu vytvořte 4 kopičky.
- Vložte plech do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova.
- Až sýrové chipsy vyjměte z trouby, nechte je lehce vychladnout.
- Krémovou polévku podávejte ozdobenou sýrový chipsem.
NAKLÁDANÝ EIDAM
Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením. Nevěříte? Přesvědčte se následujícím receptem.
Ingredience:
- 200 g eidamu v celku
- 3 chilli papričky
- Pár kuliček nového koření
- Pár kuliček pepře
- Čerstvý rozmarýn
- Čerstvý tymián
- 3 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- Olej – slunečnicový, nebo řepkový
Postup:
- Eidam nakrájejte na kostičky (asi 1×1 až 2×2 cm velké).
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a rozbijte a tymián oberte z větviček.
- Do sklenice postupně skládejte sýr, cibuli a přidávejte i další ingredience.
- Chilli papričky můžete přidat celé, nebo je nakrájet – podle toho, jak pikantní nálev si přejete.
- Až bude sklenice plná, zalijte ji olejem tak, aby vše bylo ponořeno.
- Sklenicí několikrát bouchněte, aby unikly vzduchové bublinky a poté ji zavřete.
- Uložte na 5 – 7 dnů do lednice. Před podáváním nechte několik hodin odstát při pokojové teplotě.
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM
Co nosili drvoštěpi do lesa, aby měli pořádně vydatnou a výživnou svačinu? Čerstvý chleba s domácí tvarohovou pomazánkou. Přidejte do ní trochu eidamu s česnekem a hnedle máte připravenou chutnou, vyváženou a poměrně lehkou večeři.
Ingredience:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 80 g eidamu
- 3 větší stroužky česneku
- 2 lžíce majonézy
- Čerstvý citronový tymián
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Z česneku vyřízněte střed. Poté česnek prolisujte do tvarohu.
- Přidejte majonézu a vše dobře promíchejte.
- Sýr nastrouhejte najemno a vmíchejte do pomazánky.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Tymián můžete vmíchat přímo do hotové pomazánky, nebo jím jen ozdobit namazaný krajíc.
HOLANDSKÝ ŘÍZEK
Máte rádi kombinaci mletého masa a sýra? Pak by ve vaší kuchařce neměl chybět recept na holandský řízek, který mají hodně v oblibě i děti. Pokud se vám líbí, že po rozkrojení řízečku sýr krásně vyteče, použijte při přípravě pokrmu tučnější variantu eidamu.
Ingredience:
- 500 g mletého masa (ideálně 50 % vepřového a 50 % hovězího)
- 120 g eidamu vcelku
- Sůl, pepř
- Hrst hladkolisté petržele
- 3 vejce
- Hladká mouka
- Strouhanka
- Olej na smažení
Postup:
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte ho do masa.
- Přidejte jedno vejce a nahrubo nasekanou petržel.
- Ochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Maso rozdělte na 4 díly a vytvarujte z nich řízky tlusté asi 1 cm.
- V hlubokém talíři rozšlehejte zbylá vejce, do druhého nasypte mouku a do třetího strouhanku.
- Řízky postupně obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance.
- Pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.
[pt_view id=”65599bf9q6″]