České smoothie recepty na váš stůl
Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl?
Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru. Taky jsem podlehla a už si napsala Ježíškovi. Donedávna jsem v různých kombinacích odšťavňovala zeleninu a ovoce. Vzniklá šťáva je bombastický životabudič, nabíječ energie, pročistí pleť a pochopitelně s tím dodá tělu vitamíny a další zdravé látky v ideální tepelně nezpracované podobě. Jednoduše dostáváte to „gró“, živé potraviny a život samotný. Jenže co mě na odšťavňování mrzí, je značné množství vzniklého odpadu. Co s tím? Ať jsem vyzkoušela různé recepty a možnosti, prostě odšťavněné zbytky už jsou mdlé, jako by bez duše. Ale existuje jiné řešení – smoothie.
Ačkoliv smoothie (z anglického „smooth“ – jemný) není žádným novodobým vynálezem, v současné době zažívá vskutku velký boom. Je to důležitý posun ve filozofii stravování: chceme od jídla více, než jen se zasytit. Znehodnocené, chemicky upravené a jinak „ošizené“ potraviny již naštěstí nejsou pro nás tak důležité. Trendy je žít zdravě, dbát na to, co jíme, a volit raději kvalitu než kvantitu.
Lidé ve Středomoří konzumují smoothie již řadu staletí, nicméně jeden z nejsilnějších boomů zažilo v 60. letech 20. století a pak rozhodně nyní. Můžeme si připravovat, jakékoliv nápoje chceme, vytvářet nové, kreativnější recepty, protože vyčerpat možnosti nápadů, to snad ani nelze. Stejně jako je to s recepty na vaření: existuje na tisíce knih a miliony receptů a pořád můžeme vytvářet nové.
Kateřina Kuranova, autorka blogu smoothcooking.cz vydala v Euromedia Group svou půvabnou „kuchařku s duší“ pod názvem České smoothie.
„Nikdy jsem netíhla ke zdravé či vyvážené stravě. Nad jídlem jsem nepřemýšlela, a podle toho také vypadal můj život – a vlastně i já,“ uvádí v kapitole Jak jsem začala mixovat. „Byla jsem bez nálady, chuti k životu, jakékoliv aktivitě, obtloustlá a jen jsem svůj život přežívala, místo toho, abych ho naplno prožívala. Stále jsem se hledala a nemohla se najít. Jednoho dne se ale vše změnilo, zhubla jsem téměř 15 kilo, život se mi doslova otočil o 180 stupňů a já začala žít. Tady začala moje cesta.“
Navštěvovala výživovou poradkyni, upravila si jídelníček a učila se, co v sobě potraviny skrývají. „Díky těmto konzultacím … jsem pochopila třeba to, že jablko čerstvě utržené ze stromu a jablko koupené v supermarketu, které bylo utržené ještě zelené a zrálo po cestě z neznáma, není to stejné jablko, i když tak vypadá.“
„Na těchto konzultacích jsme se také bavily o smoothie. SMOOTHIE JE TOTIŽ NÁPOJ, DO KTERÉHO MŮŽEME DÁT VŠECHNO, CO MÁME RÁDI. Nebo také všechno, co potřebujeme sníst.“ A Kateřina mixovací vášni zcela propadla.
Smoothie je rychle připravené, je zdravé, chutné, zvyšuje energii, zlepšuje zažívání, pomáhá při regulaci váhy a detoxikaci organismu, je zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů a dalších prospěšných látek. Není divu, že lidé milují smoothie.
Pokud teprve začínáte, měli byste si prostudovat základní informace o přístrojích, potravinách (jaké používat, jak skladovat) a nechat se inspirovat chutnými recepty. Nezapomínejme tedy, že nejde jen o mlsáníčko, smoothie může zcela znamenat změnu pro vaše zdraví.
Inspirujte se nápady z publikace České smoothie:
Jablečné smoothie
3 jablka
1 zralý banán
½ lžičky skořice
1 lžíce citronové šťávy
Voda
Zbavte jablka jadřince, oloupejte banán a vložte do mixéru. Přidejte skořici, citronovou šťávu a cca 1 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět vše rozmixujte.
Když do nápoje přidáte během mixování několik vlašských ořechů, získáte takový smoothie štrúdl.
Červená zelenina s vůní skořice
1 jablko
1 mrkev
½ červené řepy
½ lžičky skořice
1 lžíce slunečnicových semínek
Voda
Jablko zbavte jadřince. Oloupejte mrkev, syrovou řepu a vše vložte do mixéru. Přidejte ½ lžičky skořice, lžíci slunečnicových semínek a cca 2 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět rozmixujte.
Zelené smoothie na konec zimy
¼ okurky hadovky
Hrst polníčku
2 listy čínského zelí
2 mrkve
1 jablko
3 datle
1 lžíce chia semínek
Voda
Okurku, polníček a listy čínského zelí vložte do mixéru. Oloupejte mrkev a pokrájejte ji na menší kousky. Jablko zbavte jádřinců. Vypeckujte si datle a vše i se semínky vložte do mixéru. Přidejte 2 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět ho rozmixujte.
Bordó smoothie
1 střední řepa
2 mrkve
125 g měkkého tvarohu
1 lžíce chia semínek
Voda
Oloupejte syrovou řepu, mrkev a vložte do mixéru. Přidejte měkký tvaroh, chia semínka a 2 dcl vody. Vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude smoothie stále husté, přidejte ještě trochu vody a opět ho rozmixujte.
Katerina Kurava, České smoothie, Kuchařka s duší. Euromedia 2016. Knihu lze zakoupit na www.bux.cz.
Obrázky k receptům jsou ilustrační.
MB
[pt_view id=”65599bf9q6″]