Naše zdraví je v našich střevech. A co má serotonin společného se zažíváním?
Jakou strastiplnou cestu vedou potraviny v lidském těle! Při čtení Vollmerovy knihy Zdravá střeva, Zdravý život (Grada 2016) jsem místy měla až tíživý pocit v oblasti břicha. Lépe řečeno mě pohltil určitý pocit viny: kolik toho musí organismus vykonat, jak se „nadře“, zatímco já si mlsám, užívám si ty chuťové orgie.
Přitom už na samém začátku jde o hodně. Mluvím o žvýkání. Měla bych k němu přistupovat zodpovědněji. Velmi tím napomohu trávicímu traktu a zároveň si užiju při konzumaci potraviny i její „vedlejší“ chuťové efekty.
„Předtrávení sacharidů začíná v ústech, což je poměrně podstatné ulehčení pro trávicí proces. Čím déle tedy koušeme, tím méně trávicích enzymů musí později vyloučit naše tenké střevo a slinivka břišní… Sladká chuť je způsobena proměnou sacharidů v cukr. Žvýkání má však ještě zcela jiný vliv na naše zdraví. V první řadě se trávicí trakt může v klidu připravit na to, co mu zprostředkovávají chuťové pohárky. Stále znovu si to připomínejme. Opravdu je jen málo věcí, které jsou pro trávení škodlivější než spěch. A k tomu patří rychlé, bezmyšlenkovité polykání.
Také úžiny v jícnu u prstencové chrupavky, u aorty a u bránice jsou při nedostatečném žvýkání náchylnější. To je pochopitelné když si uvědomíme, že při dvou až třech jídlech denně a životě dlouhém sedmdesát až osmdesát let jsou opravdu hodně zatěžovány a mohou se kvůli nedostatečnému proslinění stát podrážděnými oblastmi…(16)
Stránku po stránce se seznamuju se svými vnitřními orgány, které zpracovávají potravu, a získávám tak obdiv ke svému tělu. Je to vskutku geniálně vymakaný stroj! Uvědomuju si, že nejde jen o to se nasytit, ale hlavně jak a čím a co za tím vším je.
Naše střeva vypovídají o mnohém a jejich chování může poukazovat na různé nemoci.
Zvýšený výskyt trávicích potíží přímo souvisí s blahobytnou společností.
Tenkrát si Sokrates stěžoval na zchoulostivění svých souputníků, jejichž trakt již nesnesl „stravu praotců“. Staří Řekové čelili stejnému problému jako my dnes. Hospodářství vzkvétalo. Čílý obchodní ruch s tehdy známým světem přinesl přes moře cizokrajné potraviny a vlivy, rozvinuly se zcela nové výrobní metody. Strava se stala rafinovanější. Exotické zážitky pro chuťové buňky byly však obrovskou pohromou pro střeva – tenkrát stejně jako dnes. (27)
Není proto divu, že sem tam přijdou nějaké zdravotní obtíže. I banální zácpa může v sobě skrývat ve své podstatě větší problémy. Je to ráj pro kvasinky. Věděli jste, že zhruba 75% Evropanů nosí ve svém střevě kvasinku Candida albicans? A pochopitelně ani oni o tom nemají tušení. Oslabený imunitní systém spolu s dalšími faktory však může vést k nepříjemnému kvasinkovému onemocnění. Způsobili jsme si to špatnými stravovacími návyky, častým používáním průmyslově zpracovaných potravin (éčka, geneticky modifikované potraviny) a dalšími prohřešky.
„Zácpa je ideálním předpokladem k zabydlení kvasinek. Nezbytnou reakcí je co nejrychlejší změna stravy, která střevo rozhýbe, a kvasinkám tak vezme potravu. (30)
Jak je to s vlákninou?
Snažím se žít zdravě a nyní si přečtu, že jsem v lékárně zbytečně utratila za vlákninu? Autor její oblibu nazývá jen módním trendem. Kdybychom jedli vyváženou stravu, přirozeně bohatou na vlákninu, už bychom si ji nemuseli zvlášť kupovat. V zásadě logické, samozřejmě. Ale potřebujeme si občas zopakovat zřejmé skutečnosti, než podlehneme zase různým módním trendům a pořídíme si domů nové a lepší potravinové doplňky, které slibují více zdraví, vitálnost, štíhlost, mládí … V přirozenosti a míře je síla.
Serotonin, hormon štěstí
Věděli jste, že serotonin vzniká ve střevě? Celých 97%. Můžeme tedy říci, že šťastní lidé mají lepší zažívání 🙂 a nemají problémy s pokožkou a tělesnými zápachy. I podle typu lidského zápachu lze určit, jaké můžeme mít zdravotní problémy. Snadno identifikovatelné jsou zápachy při poškození střev nebo ledvin. S problémy střev souvisí také kožní problémy. Jak zdraví jsme uvnitř, tak se projevujeme navenek. A jak to řešíme? Koupíme si silnější antiperspirant a deodorant, použijeme kortikoidní mast… Vnitřní zdravotní problém překryjeme povrchovou chemií. A je to!
Co takhle si nadávkovat trochu štěstí? Jak? Už jsme se o tom zde zmínili: štěstí = serotonin = zdravé trávení = zdravý jedinec. Celá tahle rovnice znamená, když se dobře starám o své trávení, budu se cítit lépe a snadno předejdu a i vyřeším mnohé zdravotní problémy.
A na závěr ještě něco o půstu
Je léto, čas dovolených. Umíme si je pořádně užít. Ale co naše orgány? Jak se vám zamlouvá návrh dopřát jim také jednou za rok „dovolenou“?
„Roky, ba dokonce desetiletí vykonávaly bez přestávky tvrdou práci. Na vlastní regeneraci neměly ani pomyšlení. S běžícím časem se postupně nahromadilo vše, co nebylo v minulosti možné zvládnout: látky, které byly „předběžně uloženy“ v mezibuněčných prostorech vaziva, orgánů, v kloubech, svalech, kostech a většinou také někde v hlavě, protože nebylo po ruce žádné lepší řešení. … Dovolená však v žádném případě neznamená nicnedělání. Jsou tu stále ještě staré nahromaděné hříchy, z nichž potřebujeme vykoupení – jde tedy o odklízení a likvidaci jedů. Než naše tělo opustí, kolují nejprve krevním oběhem a vyvolávají v organismu typické známky otravy, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, závratě a průjem.“ (118)
Proto v době půstu je zásadní přijímat co nejvíce tekutin. Důležité je nezaměňovat dietu a půst. Pokud vás to zaujalo, přinejmenším jako mě (myslím, že moje střeva si dovolenou zaslouží!), pak se v knize dočtete, co se děje během půstu v těle, jaké pocity můžete prožívat a jak to nakonec dopadne, když to zvládnete.
Příjemné vedlejší účinky půstu mohou být:
Kůže je čistí, mladší, pružnější
Sníží se návaly pocení
Zmírní se nebo zmizí bolesti kloubů
Upraví se vysoký krevní tlak
Zmírní se nebo zmizí deprese
Zvýší se motivace k životu
Zlepší se zrak
Sníží se váha
Chuťové smysly se zjemní
A tak dále
Co říct závěrem? Mám z knížky úžasný pocit (počáteční tíživé tlaky na břiše pominuly 🙂 . Donutila mě přemýšlet o jídle tak trochu jinak: ne jen z pohledu kuchyně, chutí, složení, módních trendů, ale také tak nějak “zevnitř” – co se s jídlem všechno děje, jakmile vložíme vidličku do úst. Beru si z toho všeho základní ponaučení: dobře žvýkat, hodně pít (podporuje to detoxikaci organismu), držet se hesla: všeho s mírou, a jednou za rok si dopřát půst. Nezapomenu procházet životem s humorem a nebudu se brát příliš vážně. Ale to mi naštěstí problémy nedělá 🙂
O autorovi
Joachim Bernd Vollmer vystudoval přírodní vědy a působil jako terapeut přírodní medicíny více než třicet let. Až do vážné nehody ošetřoval úspěšně ve své ordinaci pacienty, kteří byli označeni jako nevyléčitelní nebo odolní vůči terapii.
Známým se stal především díky rozvinutí terapie atopického ekzému (Schwedler-Vollmerova metoda). Část života strávil se svou rodinou na Kanárských ostrovech, kde byl vyhledávaným odborníkem na přírodní medicínu.
Své odborné vědomosti o lidském zdraví předává formou odborných článků, přednášek, kurzů a knih.
MB
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]