Drožďová pomazánka jako ze školky
Syrové droždí je pozoruhodnou potravinou s velkým přínosem pro naše zdraví. Jako takové je ale bohužel stále opomíjeno. Kvasnice obsahují vysoké množství vitamínů B, sodíku a draslíku a pomáhají neutralizovat kyseliny v žaludku, játrech a ve střevech. Jsou tedy doslova přírodním elixírem zdraví a krásy. Avšak pozor! Droždí by se měli vyhnout lidé s přemnoženými kvasinkami ve střevech a nikdy, opravdu nikdy ho nekombinujte se zeleninou a ovocem. Důsledkem je tvorba alkoholu v zažívacím traktu a dalších sloučenin toxických pro játra a ledviny.
A jak je to s drožďovou pomazánkou? Je zdravá, nebo není? Nebudu vám lhát, nejpřínosnější je čerstvé, živé droždí. Tepelnou úpravou část svých blahodárných látek a enzymů ztrácí. Nicméně i tak je drožďová pomazánka zdravým a chutným zpestřením jídelníčku dětí i dospělých… A ta naše je jako ze školky – jemná a nadýchaná.
Ingredience:
250 g čerstvého droždí
1/3 kostky másla
1 malá cibule
4 vejce
příp. sůl, pepř
Kousek másla odkrojíme a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Zbytek másla necháme při pokojové teplotě změknout. Na orestovanou cibulku rozdrobíme droždí, promícháváme a čekáme, až se rozpustí. Pozor, aby se nepřipálilo! Do rozpuštěného droždí rozklepneme vejce, můžeme přisolit, případně přidat trochu pepře a mícháme do zhoustnutí. Hotovou směs necháme vychladnout a nakonec ji vyšleháme se změklým máslem. Podáváme s pečivem, ozdobené cibulkou, plátkem rajčete nebo vajíčka.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera