Další velikonoční recepty: růžová vajíčka, játrové nočky a velikonoční nádivka
K Velikonocům bezesporu patří vajíčka a kraslice. Originální velikonoční vajíčka si můžete vyrobit také doma, a to konkrétně růžová.
Uvařená, oloupaná vajíčka přelejeme vychladlým nálevem z octa, vody, bobkového listu, nakrájené řepy, cibule, bobkového listu a lžičky cukru. Necháme je asi 20 minut barvit. Poté je rozpůlíme a plníme náplní z pomazánkového másla, hořčice, vyloupnutých žloutků s troškou soli a pepře. Vajíčka můžeme samozřejmě plnit čímkoliv, co máme rádi.
Bobkový list do nálevu, 1 kus
Cukr krupice do nálevu, 1 lžička
Červená cibule do nálevu, 1 kus
Červená řepa do nálevu, 1 kus
Hořčice kremžská, 1 lžička
Majonéza 1 lžíce
Máslo pomazánkové-na náplň do vajíček, podle počtu vajíček balení
Ocet do nálevu, 250 ml
Pepř podle chuti
Sůl podle chuti
Vejce uvařených natvrdo, 6 kusů
Voda do nálevu, 250 ml
Na velikonoční stůl kromě sladkého a masa patří bezesporu i polévky a saláty. Vylepšete si proto svoji letošní velikonoční tabuli o játrové nočky.
Na sádle nejprve zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou poté vyjmeme. Na sádlo dáme na kostky pokrájená játra a opékáme je asi 4-6 minut. K játrům přidáme cibulku necháme zchladnout a pak jemně umeleme. Přidáme sůl, pepř, brandy (nemusí být, ale má to lepší chuť), nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.
Nižší keramickou misku naplníme směsí a uložíme do chladna ztuhnout a nejméně na 12 hodin rozležet. Z paštiky potom lžící vykrajujeme nočky (ve tvaru vajíčka), které položíme na salát a přizdobíme brusinkami, doplníme hroznovým vínem a můžeme přidat i plod mochyně.
Brandy 2 lžíce
Cibule 250 g
Citronová kůra 1/2 lžičky
Česnek 1 stroužek
Játra vepřová, 500 g
Pepř mletý, 1/2 lžičky
Sádlo vepřové, 150 g
Sůl 1 lžička
Oblíbeným velikonočním pokrmem je velikonoční nádivka. Nyní si představíme, jak si jí můžeme připravit doma.
Předehřejeme si troubu na 200°C. Na sádle si osmažíme dorůžova na jemno nakrájenou cibulku. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky si prošleháme s mlékem a přelijeme s nimi na kostičky nakrájené housky. Osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme cibuli, kopřivy a uzené. Dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Přemístíme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečeme, až bude nádivka krásně zlatá a její povrch zpevní. Nádivka je výborná i samotná, podávaná jen se zeleným salátem. Doporučujeme servírovat nakrájené na řezy, samostatně nebo jako přílohu k pečeni. Dobrou chuť
Cibule 2 kusy
Houska 5, na kostičky
Mléko 250 ml, vlažné
Muškátový oříšek trochu
Sádlo 1 lžíce + na vymazání formy
Strouhanka
Sůl
Špenát nebo mladé kopřivy
Uzené vařené, na kostičky
Vejce 5 bílky na sníh, žloutky do nádivky
Recepty na další lahodné velikonoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.
TZ J. Poláček, Tradičnírecepty.cz
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]