Nevaří se jen v kuchařkách. Recepty Moniky Petrlové z povídkové knížky Hafni!
Mladá autorka žijící v Olomouci mile překvapila čtenáře na podzim 2011 svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, kdo knížku četli, už vědí, že v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty na pochoutky, které se u Petrlových připravují roky.
Těm, co ještě knížku nečetli, oba recepty předkládáme jako chutný předkrm k celé knížce. Až si pošmáknete na smaženici či grilovaných klobáskách, můžete se pustit do čtení povídek, které jsou ze života a jejichž pointy jsou nečekané a velmi vydařené. S Hafni! se vám bude zažívat určitě dobře, a taky se dozvíte, jak to s tím dědečkem (a dalšími jedenácti hrdiny) vlastně bylo.
800 g hub | 1–2 cibule | 8 vajec | 100 g másla | dle chuti petrželka | dle chuti kmín | dle chuti pepř | dle chuti sůl
Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na másle osmahneme nadrobno nakájenou cibulku, přidáme plátky hub a 15 minut dusíme pod poklicí. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř. Vše zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Před servírováním posypeme sekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.
PS: Pokud stolujeme venku a nakukuje přes plot nějaká jedubába, nemělo by to náš hedónský požitek nikterak ovlivnit.
600 g bílé grilovací klobásy | 2 dl světlého piva 12 °C | pepřové koření (směs podrcených pepřů) | mleté chilli | špejle
Klobásy stočené do spirály zafixujeme špejlemi. Vložíme do alobalového pekáče a podlijeme pivem ochuceným chilli a pepřovým kořením. Na rozehřátém grilu grilujeme asi 10–15 minut, během grilování klobásy průběžně potíráme vypečenou šťávou.
PS: Pokud nás překvapí plameny, zachováme chladnou hlavu a hasíme vodou z připravené PET lahve. Náš hedónský požitek by to nemělo nikterak ovlivnit.
Dobrou chuť!
.
.
.
.
.
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]