Čokoládové dorty od paní Ladislavy – rady pro začátečníky a recept zdarma!
A máme tu zase čokoládové mlsání. Při nedělním podvečeru na co (jiného) máte nejvíce chuť? Jestliže není po ruce tabulka čokolády, horká čokoláda nebo dokonce čokoládový dort, pokochejte se alespoň fotografiemi a vyprávěním paní Lady.
Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.
V tomto příspěvku nám paní Ladislava Čejková mimo jiné řekla, že na začátku není práce s čokoládou až tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. V čem spočívají ty nesnáze? Čeho je dobré se vyvarovat? Můžete doporučit nějaké vlastní ověřené „fígle“?
LČ:„Když jsem s čokoládou začínala, rozpouštěla jsem si ji ve vodní lázni v hrnečcích na sporáku. Až po půl roce čokoládování jsem zjistila, že ji mohu rozehřívat v mikrovlnce v malé porcelánové mističce a ušetřím si spoustu času i nádobí :-). Je potřeba ji rozehřívat pomalu a po 10 vteřinách ji vždy vytáhnout a promíchat. Jinak by se nám mohla připálit a to se pak sice rozpustí, ale je hodně hustá, nerozředíte ji ani 100 % tukem.
Čokoládové ozdoby – lístečky a filigránky dělám pouze z čokolády.
Pokud chci dort zalít do čokolády ředím ji 100 % tukem. Lépe se pak krájí na dortu. A není tak tuhá.“
Můžete mít čokoládu “jen” rádi, nebo se prostě do ní zamilujete. A když se vás navíc sejde více a ještě k tomu na čokoládovém kurzu, to pak musí být skutečně inspirativní setkání!
LČ: „Čokoládě jsem opravdu propadla na čokoládovém kurzu u paní Matyášové v Deštném v Orlických horách. Jak jsem již minule říkala dostala jsem ho od manžela k narozeninám.
Jelikož jsem se trošku bála jet tam sama – neboť jsem nevěděla do čeho jdu, sehnala jsem si na internetu stejně „postiženou“ (zamilovanou do dortů) kamarádku Zuzku, která se přidala a celý kurz absolvovala se mnou.
Myslím, že jsme obě dvě přijely domů naprosto nadšené a spokojené. Na kurz přijedete v sobotu ráno. V 10:00 se již začíná. Nejprve nám řekli, co budeme asi dělat. Pak přišlo na vysvětlování různých technik a vše jsme si hned začaly zkoušet na vlastní kůži. Skončily jsme asi v devět hodin večer. Celé čokoládové 🙂 Po umytí a celé očistě – no, já jsem si musela umýt taky vlasy 🙂 , jsme si šly sednout do společenské místnosti a popovídat u sklenky vína.
Rozebíralo se opravdu všechno, co se dá taky očekávat od třinácti ženských všech věkových kategorií. Byly tam profesionální cukrářky i amatérky jako já a Zuzka. Takže ty, co měly fotky, se chlubily svými výtvory. Vyměňovaly jsme si rady a tipy.
Já jsem se tam od jedné profesionálky naučila udělat krásnou růži na dorty 🙂
Další den ráno jsme dodělávaly ozdoby na dortík, který jsme vzápětí dostaly již upečený a promazaný. Pak jsme se ho učily zalévat do čokolády a aranžovat čokoládové ozdoby. Po výborném obědě jsme se všechny rozloučily a jely jsme každá domů.
Děláte stejné korpusy nebo používáte různé recepty?
LČ: “Korpusy dělám stále stejné, vyzkoušené. V podstatě dělám jen pět různých korpusů. Světlý, kakaový, mramor, ořechový a specielně pro jednu rodinu na přání sachr.”
Milé dámy a pánové. Máte chuť na jednu opravdovou specialitku? Paní Ladislava Čejková má právě pro vás jeden recept:
LČ: Když chceme udělat čokoládový dort s pařížskou šlehačkou, musíme si 24 hodin dopředu připravit šlehačku.
Jednu 40% a dvě 33% šlehačky si svaříme se třemi tabulkami hořké čokolády.
Stačí nechat projít varem, jen že vám vyskočí jedna bublinka a vypínáme, abychom si ji nepřipálili. Necháme vychladnout na sporáku a po vychladnutí dáme do lednice na 24 hodin.
Šleháme až druhý den (po uplynutí 24 hodin)
Poté si upečeme korpus.
Používám tento recept : 6 vajec, 240 g polohrubé mouky, 240 g cukru krupice, jeden kypřící prášek, 5 lžic horké vody, 2 lžíce kakaa – průměr formy 24 cm.
1. Vyšleháme bílky s 60 g cukru
2. Do šesti žloutků přidáme 5 lžic horké vody a šleháme do husté pěny poté přidám zbylý cukr.
3. Do vyšlehaných žloutků prosévám polohrubou mouku a kypřící prášek.
4. Když máme dobře promíchanou mouku, přidáme i kakao.
5. Nakonec opatrně přimícháme tuhé bílky.
6. Pečeme na 150 stupňů
Korpus po vychladnutí dvakrát rozřízneme a promažeme vyšlehanou pařížskou šlehačkou. Když ho máme sestavený, celý ho dokola pomažeme abychom zakryli všechny nerovnosti a můžeme zalévat čokoládou. Před poléváním čokoládou dort nechladíme. Dort zaléváme čokoládou ředěnou 100 % tukem.
Poté můžeme dle libosti zdobit.
Dorty paní Ladislavy Čejkové naleznete také na jejich webových stránkách zde.
.
.
.
.
.
.